ادبیات فارسی را باید از جمله رشتههای جذاب علوم انسانی دانست که هر ساله توجه افراد زیادی را به خود جلب میکند. جذابیت ذاتی ادبیات فارسی باعث میشود تا دانش آموزان و دانشجویان زیادی به سوی آن جذب شوند اما از سویی دیگر، نگرانیهای زیادی در مورد بازار کار این رشته و آینده شغلی آن وجود دارد. رشته آموزش ادبیات فارسی از آن دست رشتههایی است که میتواند این نگرانی را تا حد زیادی مرتفع کند. به عبارت دیگر، افرادی که در این رشته تحصیل میکنند؛ علاوه بر لذت بردن از مطالعه متون و مباحث مختلف ادبیات، آینده شغلی خود را با مواردی مثل دبیری زبان و ادبیات تامین شده میبینند.
از سوی دیگر ادبیات فارسی، جزو دروسی است که در تمام رشتههای دانشگاهی نیز به چشم میخورد؛ یعنی مهم نیست که فرد در کدام رشته، اعم از مهندسی، پزشکی یا غیره، تحصیل میکند؛ گذراندن واحد ادبیات فارسی به عنوان واحدی عمومی، بخشی از دوره تحصیلی او را تشکیل خواهد داد.
شاید این گونه به نظر برسد که ادبیات فارسی تنها از نظر کسب نمره و افزایش معدل حائز اهمیت است اما واقعیت این است که آموزش ادبیات میتواند روی جنبههای مختلفی از شخصیت و بروز اجتماعی افراد تاثیر گذار باشد. معمولا دروس ادبیات دانشگاه، شامل پارهای از متون نظم و نثر و گاهی مواردی مثل دستور زبان فارسی یا ویرایش است. در رشتههای مدیریتی معمولا واحدهای جداگانهای برای نامه نگاریهای اداری و ویرایش نگارشی متون و تنظیم لحن آنها وجود دارد. حقیقت این است که اگر فردی با درجه علمی مناسب و مهارتهای فنی بالا نتواند منظور خود را به درستی منتقل نموده یا نامه نگاری اداری را به شیوهای صحیح انجام دهد؛ علی رغم تواناییهای خود، احتمالا نمیتواند فرصتهای مناسبی را کسب نماید.
آموزش ادبیات به شیوهای اصولی و صحیح میتواند توانایی فرد، در ایجاد ارتباطات اجتماعی موثرتر و انتقال مفهوم به شیوهای رسا و شیوا را افزایش دهد. از این نظر میتوان گفت که آموزش ادبیات فارسی دانشگاه، مانند بسیاری از دروس عمومی، هدفی مهم، یعنی آماده کردن دانشجو برای فعالیت موثر و کارا در جامعه، اعم از محیط کار یا محیط شخصی را دنبال میکند.
از سوی دیگر، رشتههایی مثل آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان یا آزفا وجود دارد که با توجه به سرعت گرفتن تبادلات علمی و صنعتی میان کشورهای متفاوت، از اهمیت زیادی برخوردار هستند. این رشته بیشتر به یافتن و اجرای شیوه آموزش اصولی و کارآمد زبان فارسی، به غیر فارسی زبانانی که با اهداف متفاوت به آموزش ادبیات یا زبان فارسی تمایل دارند میپردازد و بیشتر مباحث این رشته شمال شیوههای تدریس و اصول آموزش است.
رشته آموزش ادبیات فارسی که هم در دانشگاه فرهنگیان و هم در دانشگاههای دولتی و هم در آزمونهای استخدامی آموزش و پرورش وجود دارد؛ شامل دو بخش اصلی است. اول آموزش ادبیات فارسی که دانشجویان این رشته، به مطالعه متون نظم و نثر، سبکشناسی متون، نقد ادبی، تاریخ ادبیات، مطالعات تطبیقی ادبیات ملل و غیره پرداخته و در کنار آن، شیوههای تدریس و روشهای آموزش ادبیات به دانش آموزان یا دانشجویان را میآموزند. بخش دوم آموزش ادبیات فارسی فرهنگیان یا استخدامیهای کشوری، زبان فارسی است که پارهای از مباحث زبانشناسی، دستور زبان، ویرایش و نگارش و مواردی از این دست را شامل میگردد.
تحصیل در این رشته میتواند دغدغه ورود به بازار کار و کسب درآمد از رشته ادبیات فارسی را از بین ببرد. البته بازار کار این رشته محدود به استخدامی دولتی یا رشتههای این چنینی نیست. فارغ التحصیلان رشته ادبیات فارسی، معمولا در مشاغلی مثل ویراستاری، نویسندگی برای مجلات ادبی، آموزش ادبیات کنکور یا ادبیات دانشگاهی، نقد آثار ادبی، مسئول گزینش آثار انتشارات مختلف، تالیف کتب مرتبط و غیره مشغول به کار میشوند؛ اما حقیقت این است که سهم زیادی از بازار کار رشته ادبیات فارسی و آموزش آن، به بخش دولتی و استخدامیها تعلق دارد و سهم بازار آزاد و کار خصوصی در آن کمرنگ است.
معمولا تصور بسیاری از دانشجویان و دانش آموزان این است که ادبیات فارسی، درسی حفظی است و آموزش آن هم در بسیاری از موارد به شیوهای اشتباه انجام شده و معمولا به خستگی دانشجو از درس منجر میشود. در حالی که اگر به کلاسهای آموزش ادبیات اساتید بزرگ این رشته نگاه کنیم؛ میبینم که در کلاس آنها، همواره تعداد زیادی از دانشجویان رشتههای دیگر حضور دارند که این موضوع نشان دهنده جذابیت دروس ادبیات است.
اگرچه آموزش ادبیات، برای مواردی مثل کنکور باید به شکلی خلاصه و گزیده انجام شود و نکات اصلی و مهم، به صورت فشرده و کاربردی به دانش آموز یا دانشجو ارائه شود؛ اما در مورد آموزش ادبیات دانشگاهی، به خصوص در دروس عمومی، چنین الزامی وجود ندارد و بهتر است بیشتر روی بعد زیبایی شناسانه و جذاب ادبیات تاکید شود. از سوی دیگر آموزشهایی مثل آموزش ادبیات برای کنکور هم میتوانند با تاکید روی این جنبهها، در عین کاربردی بودن و خلاصه بودن، مطالعه ادبیات را به کاری جذاب برای دانش آموزان تبدیل کنند. معمولا پیشنهاد بسیاری از متخصصان حوزه آموزش این است که دانشجو یا دانش آموز، سراغ دورهها یا شیوههای مطالعهای برود که بتواند او را به موضوع علاقهمند کرده و جذابیت دوره یا شیوه بتواند انگیزهای مضاعف برای مطالعه را در او ایجاد نماید.
اگر حس میکنید که مطالعه ادبیات، چه ادبیات دانشگاه و چه ادبیات کنکور، کاری خسته کننده و دشوار است؛ پیشنهاد میکنیم تا از دورههای آموزش ادبیات مکتب خونه دیدن کنید. دورههای مکتب خونه علاوه بر پوشش صفر تا صد ادبیات در سطوح مختلف و بینیاز کردن شما از هر منبع آموزش ادبیات فارسی pdf یا دوره آموزشی دیگر، با شیوه خاص خود در آموزش ادبیات، مطالعه این درس را به کاری لذت بخش و جذاب برای شما تبدیل میکنند.
مکتب خونه به عنوان یکی از پیشگامان آموزش آنلاین، تلاش میکند تا دورههایی جذاب و البته کارآمد را با بهترین شرایط و با استفاده از تدریس افراد برجسته هر رشته در اختیار علاقهمندان و متقاضیان قرار دهد.