همه افرادی که با برنامه نویسی و مشتقات آن آشنا هستند حداقل یک بار عبارت NoSQL را شنیدهاند. ولی این که بخواهیم برای افراد تازه وارد در مباحث تخصصی کامپیوتر توضیح دهیم NoSQL چیست، کمی با مشکل روبرو میشویم؛ زیرا ابتدا باید با مفاهیمی مانند پایگاه داده و SQL آشنا باشند تا آموزش NoSQL کمی راحتتر شود. اگر به نحوه عملکرد نرمافزارهای موجود در کامپیوتر، موبایل و حتی وب دقت کرده باشید، حتماً متوجه شدهاید که انگار بعضی از اطلاعات از جای دیگری فراخوانی میشوند. حتی زمانی که یک کاربر اطلاعاتی را در سیستم ثبت میکند نیاز به محلی مهندسی شده برای حفظ آن داریم. پایگاه داده همان جایی است که دادههای مهم را در خود نگهداری میکند و در مواقع ضروری در اختیار اپلیکیشن مورد نظر میگذارد. همچنین به کاربران امکان ذخیره اطلاعات جدید را نیز میدهد.
مشکل اینجاست که با یک زبان برنامه نویسی سطح بالا نمیتوان از دیتابیس دادهای را خواند یا چیزی در آن نوشت. شاید چنین قابلیتی وجود داشته باشد اما قطعاً پیچیدگیهای کد نویسی کار را دشوارتر خواهد کرد؛ بنابراین نیاز به یک زبان میانی یا مشترک بین دیتابیس و نرمافزار داریم که در عین سادگی سرعت دسترسی بالایی به دادههای موجود داشته باشد. بنابراین زبانی با نام SQL در سال ۱۹۷۰ توسط شرکت IBM معرفی شد. سازندگان این زبان دونالد دی. چمبرلین و ریموند اف. بویس بودند. از این تاریخ به بعد آموزش SLQ به عنوان استانداردی مشترک میان برنامه نویسان رونق گرفت. تا جایی که آموزش دیتابیس بدون SQL مفهومی نداشت.
آموزش NoSQL زمانی مطرح شد که مفهومی به نام کلان داده یا Big Data متولد شد. البته این واژه سالها قبل از SQL وجود داشت؛ بنابراین بهتر بود بگوییم NoSQL دنیای بیگ دیتا را متحول کرد. برای بیشتر روشن شدن این موضوع باید با مفهوم دیگری به نام پایگاه داده رابطهای آشنا شویم؛ چرا که SQL در این نوع پایگاه داده کاربرد گستردهتری دارد.
پایگاه داده رابطهای (Relational Database) از تعدادی قوانین ثابت و استاندارد برای ذخیره سازی داده استفاده میکند. در واقع وجود واژه «رابطهای» در این عبارت این مفهوم را میرساند که تمام اجزای این نوع دیتابیس میتوانند با رعایت اصول تعیین شده با یکدیگر در ارتباط باشند. به این معنی که شما با در دست داشتن یک فیلد کلید از یک جدول میتوانید به دادههای جداول مرتبط با آن دسترسی داشته باشید. این قابلیت برای نرمافزارهایی که حجم داده کمی دارند مناسب بوده و کارایی آنها را افزایش میدهد. اما وقتی از دادههایی با حجم بسیار بالا صحبت میکنیم وضعیت کمی تغییر میکند.
بنابراین برای ذخیره سازی و آنالیز کلان داده به ویژگیهایی فراتر از زبان SQL و پایگاه داده رابطهای نیاز داریم. NoSQL همان قابلیتی است که این نقصان را جبران میکند. NoSQL مخفف شده عبارت Not Only SQL هست و به این اشاره دارد که برای آنالیز دادههای بزرگ نباید تنها به SQL متکی باشیم. در حقیقت SQL را حذف نمیکنیم بلکه به تکنولوژیهای دیگر اجازه میدهیم در کنار آن فعال باشند. با این کار قدرت مانور بالاتری بدست میآید.
در ادامه آموزش NoSQL باید بگوییم این واژه تنها یک مفهوم بوده و لازم است به نوعی پیاده سازی شود. در واقع نیاز به پایگاه دادهای با معماری NoSQL داریم؛ بنابراین نرمافزارهای NoSQL Databases متولد شدند. اغلب دیتابیسهای NoSQL Database معمولا از مدل رابطهای و غیر رابطهای به طور همزمان پشتیبانی میکنند که هدف اصلی این مفهموم همین است. اما برخی از آنها تنها غیر رابطهای هستند که در ادامه تعدادی از آنها را معرفی میکنیم.
دیتابیسهای زیادی قابلیت NoSQL را پشتیبانی میکنند، اما تنها برخی از آنها قابلیتهای خود را اثبات کرده و توانستهاند اعتماد کاربران را جلب کنند. در ادامه 4 مورد از پایگاه دادههای NoSQL را که محبوبیت بیشتری در ایران دارند را معرفی میکنیم.
مونگو دی بی یکی از محبوبترین پایگاه دادههای NoSQL است که بسیاری از برنامه نویسان ایرانی از آن استفاده میکنند. در این پلتفرم از مدل دادای Document Oriented پشتیبانی میشود. مدیریت سند محور دادهها در دیتابیس mongodb به کاربر این امکان را میدهد که حجم بالای داده را با سرعتی بیشتر و با اطمینان کامل مورد ارزیابی قرار دهد. میتوان گفت این دیتابیس از مناسبترین پلتفرمها برای Big Data محسوب میشود.
در مدیریت سند محور دادهها، به جای ایجاد جدولهای پیچیده و تو در تو از مفهومی به نام کلید-مقدار استفاده شده است. به این معنی که هر مقداری که میخواهیم ذخیره سازی کنیم را به وسیله یک کلید نشانه گذاری میشود. در نتیجه دیگر نیازی به فرایند پیچیده ارتباط با پایگاه داده نداریم. یک کلید را فراخوانی میکنیم و از آن میخواهیم مقدار منتسب به خود را نمایش دهد.
Postgreslq دیتابیس دیگری هست که از NoSQL پشتیبانی میکند با این تفاوت که قابلیت رابطهای خود را حفظ کرده است. در پایگاه دادههای غیر رابطهای از JSON برای ذخیره سازی داده استفاده میشود. JSON همان ساختار کلید-مقداری که در مورد سیستم مدیریت سند محور مطرح کردیم را فراهم میکند. پایگاه داده Postgreslq ساختار JSON و SQL را در کنار هم کنجانده است. در واقع مفهوم NoSQL را به شکل واقعی و عملی به نمایش میگذارد.
در دیتابیس NEO4J ساختمان NoSQL به شکل هوشمندانهتری پیاده سازی شده است. در این پلتفرم از ساختار گراف برای ذخیره سازی دادهها استفاده میشود. دادهها در Graph Database گرههای گراف هستند. این ساختار باعث میشود اطلاعات و دادههایی که روابط بسیار پیچیدهای با یکدیگر دارند شکل رابطهای خود را حفظ کرده و از قوانین NoSQL نیز پیروی کنند. پردازش دادههای این پلتفرم با الگوریتمهای گراف ممکن میشود. این نوع دیتابیس در مواردی مانند پردازش زبان طبیعی یا متن کاوی کاربرد دارد.
Apache Cassandra یک پایگاه داده مشابه Postgreslq است. یعنی مدیریت داده جدولی و کلید-مقدار را در کنار هم به شکل مکمل استفاده میکند. چیزی که این پایگاه داده را از موارد قبلی متمایز میسازد زبان پرس و جوی اختصاصی آن به نام CQL هست. این پلتفرم یک سیستم مدیریت پایگاه داده توزیع شده بوده و قابلیتهای بسیار گستردهتری دارد. Apache Cassandra در ابتدا به عنوان یک پروژه انحصاری در اختیار فیسبوک بود. اما این کمپانی سیستم پایگاه داده خود را در سال 2008 به عنوان یک پلتفرم متن باز معرفی و عرضه کرد. دیتابیس آپاچی الکساندار مقیاس پذیری بالایی داشته و تحمل خطای زیادی از خود نشان داده است.
اگر به مباحثی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، داده کاوی و غیره علاقه دارید یادگیری NoSQL یکی از نکاتی است که باید به فکر آن باشید؛ چرا که کار با دادههای حجیم نیاز به قابلیتهای خاصی دارد که تنها به کمک این دانش امکان پیاده سازی آنها را داریم.
مکتب خونه بزرگترین پلتفرم آموزش مجازی در ایران محسوب میشود که بیش از یک دهه است در زمینه آموزش مجازی فعالیت میکند. از اهداف مهم مکتب خونه در دسترس قرار دادن آموزشها برای تمام مردم در گروههای سنی مختلف میتوان نام برد. این مکتبِ مجازی، بر این باور است که هیچکس نباید به خاطر شرایط مالی و یا موقعیت مکانی از بهرهگیری آموزشها باز بماند و باور دارد که میتواند این هدف را به سرانجام برساند.
مکتب خونه یک آکادمی آنلاین تخصصها است که دروس مختلفی را در زمینههای متنوع ارائه میدهد. شما میتوانید در مکتبخونه دورههای رایگان و پلاس را در حوزههای مختلف ببینید.
دورههای آموزش برنامه نویسی به شما کمک میکنند تا به یکی از پردرآمدترین و جذابترین مهارتهای دنیای امروز مسلط شوید. آموزش یادگیری ماشین و آموزش پردازش تصویر تا آموزش طراحی سایت، همه چیز برای ورود به دنیای تکنولوژی فراهم است. این دورهها مناسب هر سطحی از مبتدی تا حرفهای هستند.
در دنیای امروزی، یادگیری مهارتهای آیتی و نرمافزار امری ضروری است. دورههای مکتبخونه در این زمینه مانند دورههای آموزش شبکه، آموزش CCNA ، آموزش بلاک چین و غیره، به شما کمک میکنند تا مهارتهایی چون مدیریت شبکه و استفاده از نرمافزارهای مختلف را به راحتی و از صفر تا صد بیاموزید. بدون نیاز به پیشزمینه تخصصی، این دورهها شما را برای ورود به بازار کار آماده میکنند.
اگر به دنبال یادگیری زبان جدید هستید یا میخواهید مهارتهای زبانی خود را تقویت کنید، مکتبخونه با دورههای متنوع آموزش زبان انگلیسی، آموزش زبان فرانسوی، آموزش زبان آلمانی و بسیاری دیگر، بهترین گزینه برای شما است. شما میتوانید با تمرین و آموزشهای ساختارمند به سرعت در زبانهای مختلف پیشرفت کنید و دنیایی از فرصتهای جدید را پیشروی خود ببینید.
آموزشهای مدیریت و کسبوکار مکتبخونه برای کسانی است که میخواهند موفقیت در دنیای تجارت را تجربه کنند. با دورههایی از آموزش مدیریت، دوره منابع انسانی ، آموزش هوش تجاری و تحلیل دادهها تا کارآفرینی و آموزش فروش، میتوانید مهارتهای لازم برای راهاندازی و مدیریت یک کسبوکار موفق را کسب کرده و ایدههای خود را به واقعیت تبدیل کنید.
در دنیای پیچیده امروزی، داشتن دانش مالی و سرمایهگذاری کلید موفقیت است. مکتبخونه با دورههای مالی و سرمایهگذاری در دستهبندیهای مختلف مانند آموزش پرایس اکشن، آموزش تحلیل تکنیکال و غیره، شما را به مهارتهایی مجهز میکند که بتوانید بهترین تصمیمات مالی را بگیرید و سرمایهگذاریهای خود را هوشمندانه مدیریت کنید.
دورههای فنی و مهندسی مکتبخونه برای دانشجویان و علاقهمندان به این حوزه فرصتی عالی است تا مفاهیم کلیدی و تخصصی در آموزش مهندسی کامپیوتر، آموزش مهندسی مکانیک، عمران و سایر رشتههای فنی را با اساتید برتر کشور یاد بگیرند. این دورهها از بهترین اساتید و دانشگاههای کشور مانند دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران به شما کمک میکنند تا دروس دانشگاهی را بهخوبی درک کنید و مهارتهای عملی خود را ارتقا دهید.
مهارتهای زندگی نقش مهمی در موفقیت و رضایت شخصی دارند. مکتبخونه با ارائه دورههای متنوع در زمینههای مانند آموزش مدیریت تعارض، مهاجرت کاری، مهارتهای ارتباطی و غیره، به شما کمک میکند تا زندگی متعادلتر و موفقتری داشته باشید. این دورهها به شما ابزاری برای بهتر زندگی کردن و برخورد با چالشهای روزمره میدهد.
مکتبخونه برای دانشجویان و علاقهمندان به علوم پایه، علوم انسانی و پزشکی، دورههایی کاربردی و مفید را فراهم کرده است. با این دورهها میتوانید از یادگیری دروس پیچیدهای مثل فیزیک، شیمی، روانشناسی، اقتصاد و حتی دروس پزشکی بهرهمند شوید و پایههای علمی خود را تقویت کنید.
اگر به دنبال پرورش استعدادهای هنری خود هستید، مکتبخونه با دورههای هنری در زمینههایی مانند آموزش گرافیک ، آموزش عکاسی، آموزش نستعلیق، طراحی مد و معماری، بهترین انتخاب است. این دورهها به شما کمک میکنند تا خلاقیت خود را به شکلی حرفهای و قابل اجرا به کار بگیرید و در مسیر هنری خود پیشرفت کنید.
مکتب خونه علاوه بر ارائه دادن دورههای پلاس، مجموعهای شامل ۱۵۰۰۰ ساعت ویدئوی آموزشی رایگان ارائه داده است. این ویدئوهای رایگان در زمینه آی تی، برنامهنویسی، مدیریت و کارآفرینی، مالی و سرمایهگذاری، علوم انسانی وغیره هستند. رایگان بودن این دورهها از کیفیت این دورهها کم نمیکند؛ بلکه آموزش و تهیه این ویدئوها توسط اساتید خبره ایران تدارک دیده شده است. اکثر این استادان برجسته از دانشگاه برتر شهید بهشتی، امیر کبیر، صنعتی شریف و غیره هستند. آکادمی مکتب خونه سعی دارد با انجام پروژههای رایگان در راستای تحقق اهداف خود قدمی بردارد.