آموزش طراحی ورق
آموزش تار خنثی ورق
طراحی تابلو برق صنعتی
طراحی سینک ظرفشویی
برای آموزش و یادگیری بهتر تسلط بر محیط اسکچر (محیط دو بعدی) CATIA لازم است.
کتیا چه نرم افزاری است؟ طراحی ورق کاری در آن چه مزایایی دارد؟ شاید شما هم نام این برنامه را شنیده باشید، نرم ازار کتیا یک برنامه ی کاربردی یا بهتر بگویم یک ابر نرم افزار طراحی می باشد که طرداران بسیاری مابین مهندسان به خصوص مهندسان مکانیک دارد این نرم ازار کارایی بسیاری در زمینه های طراحی، ساخت و تولید و تحلیل دارد.
کتیا مخفف Computer Aided Three-dimensional Interactive Application می باشد. این برنامه توسط شرکت Dassault Systèmes یا بهاختصار DS که یک شرکت فرانسوی میباشد تولید و اراده شده است. بسیاری از کارخانه ها در صنایع مختلف از ان استفاده می نمایند. در واقع کتیا با یکی از قدرتمندترین محیط های نرم افزار که Generative Sheet Metal Design نام دارد صنایع را متحول و جایگاهی در میان آنها پیدا کرده است. این نرم افزار کارایی های بسیاری از جمله ساخت قطعات، باکس ها و دستگاههایی که ضخامت ورق در آنها تعیین شده است را دارد. از مثالهای ملموس محیط شیت متال می توانیم به طراحی سینک ظرفشویی، کولر آبی، طراحی تابلو برق صنعتی، بال هواپیما و کیس کامپیوتر اشاره نمود.
برای دستیابی به این محیط لازم است فلش کناری گزینهی Mechanical Design را انتخاب نمایید و برگزینهی Generative Sheet Metal Design کلیک نمایید. به این ترتیب وارد محیط ورقکاری یا همان شیت متال میگردید. این فضا به شما امکان استفاده از بسیاری از نوار ابزارهای مربوط به ورقکاری را به شما میدهد.
اگر اولین بار است که وارد این محیط میشوید لازم است بدانید تمام جعبه ابزارها غیرفعال را باید در ابتدای کار فعال نمایید. برای فعال کردن باید اطلاعات یا پارامترهای ورقتان را به وسیلهی گزینهی Sheet Metal Parameter وارد پنجرهی تنظیمات برنامهی کتیا نمایید.
ابزار Sheet Metal Parameter اختیارات و امکانات زیاد قابل تنظیمی را در اختیار شما میگذارد. از ویژگیهای این جعبه ابزار میتوانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
در این قسمت شما می توانید ضخامت ورق را روبهروی Thickness وارد نمایید.
گزینه ی Default Bend Radius به شما امکان در نظر گرفتن یک شعاع خم به عنوان مبنا و پیش فرض را می دهد.
در قسمت Sheet Standards شما می تونید استاندارد ورق موردنظرتان را در برنامه وارد و بر اساس آن پروژه را انجام دهید.
یکی دیگر از تنظمات پارامترهای شیت متال گزینه ی Bend Extremities می باشد می توانید گوشه های خم پروژه ی خود را به هر صورتی که خواستید تنظیم کنید و در قسمت چپ تنظیمات پیش فر ض آن ر ا ببینید.
Factor ضریبی است که نسبت موقعیت تار خنثی به ضخامت ورق را تعیین می کند. از این پارامتر برای محاسبه طول گسترده ورق نیز استفاده می شود. K Factor به جنس و ضخامت ورق بستگی دارد. مقدار K Factor معمولا بین 0 تا 0.5 است. زمانی که ورق خم می شود سطح داخلی ورق تحت تنش فشاری و تنش کششی قرار میگیرد یک تار خنثی در ورق وجود دارد که در آن تنشها خنثی میشوند و تغییر طول ندارند.
متال کتیا دارای تنظیمات و جعبه ابزارهای بسیار دیگری نیز است. از جمله این تنطیمات ی تانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
جعبه ابزار Walls برای تعیین پارامترهای ورق و دیواره های دیوار با مقادیر دلخواه می باشد.
زمانی که قصد دارید دیواریهایی ایجاد نمایید که تحت تاثیر عملیات خم هستند از این گزینه می توانید استفاده نمایید. یکی از این تنظیمات Flange است، که به موجب ان در ورق لبه ی خم شده ایجاد می شود.
نوار ابزار Cutting/Stamping برای دستورات پانچ و کشش ورق استفاده میگردد.
نوار ابزار Views برای ایجاد سطح گسترده مجموعه ورقکاری شده استفاده می گردد. شما میتوانید از زوایای مختلف پروژهی خود را مشاهده نمایید.
نوار ابزار Rolled Walls برای تبدیل سطوح به ورق و مقاطع کرو و گرد استفاده میگردد. گزینهی hopper یکی از این گزینهها میباشد.
کتیا آپانوس امکاناتی برای گسترش سطوح دارد. شما میتوانید با استفاده از گزینهی Unfold در محیط شیت عملیات گسترش سطح را انجام دهید. برای اینکار اقدامات زیر را به ترتیب انجام دهید.
-بر روی ایککونی که شبیه جعبهی باز شده در قسمت Develop Shape است کلیک کنید.
-پس از آن پنجره ی تنظیمات unfold definition باز میگردد و شما به صورت دلخواه از آن استفاده مینمایید.
در کادر Surface to Unfold سطح مورد نظر برای گسترده شدن را انتخاب نمایید.
توجه داشته باشید پیش از استفاده از Unfold باید از بهم چسبیدگی سطح انتخاب شده اطمینان حاصل نمایید اگر سطح بهم چسبیده نمیباشد از ابزار Join برای اتصال آن استفاده نمایید.
سریرگ پوزیشن در پنجره ی تنظیمات، دارای پارامترهایی مشخص برای تنظیم گسترش سطوح پیوسته و بدون شکستگی میباشد. در کادر Direction یکی از جهتهای مختصات را انتخاب میکنیم.
در Plane باید صفحهای که سطح گستردهی ما قرار است روی آن اعمال گردد انتخاب شود در کادر Origin میتوانید محل جدید و یا نقطهی مرجع را تعیین نمایید.
پس از تعیین پارامترهای تنظیمات آنفولد یکبار بر روی Preview کلیک کنید تا پیش فرض تنظیمات خود را مشاهده نمایید.
در تنظیمات Curves to Tear میتوان خطوط پیشنهادی که خود نرم افزار در اختیارمان میگذارد را انتخاب نماییم. شما در این قسمت میتوانید خطوطی غیر از خطوط یا منحنی پیشنهادی را که بر روی سطح مماس هستند را نیز انتخاب نمایید.
از آنجایی که کتیا آپانوس یک نرمافزار کاربردی و قابل استفاده در صنایع متنوع میباشد، بازار کار پر درآمدی در صنایع و کارخانهجات دارد. مخاطبان این نرم افزار اکثرا مهندسین مکانیک، هوافضا، ساخت و تولید، صنایع، طراحان صنعتی و علاقمندان به طراحی قطعات ورقکاری میباشند. چنانچه قصد دارید به عنوان مهارت و حرفه از آن استفاده نمایید به شما دورههای آموزشی جامع و کاربردی را توصیه مینماییم.
ورق یکی از اصلی ترین قطعات صنعتی است که آموزش طراحی آن می تواند بسیار مهم و ارزشمند باشد. در این دوره آموزشی وارد محیط ورق کاری کتیا می شویم و با جرئیات طراحی ورق آشنا می شویم. در ادامه محیط دو بعدی را کنار محیط ورقکاری یادمیگیریم. در ادامه با یک مثال صنعتی و مهم (طراحی تابلو برق و سینک ظرفشویی) این محیط را به صورت کامل به شما آموزش می دهیم. یکی از مهم ترین نکات موجود در طراحی ورق ضریب تار خنثی ورق است که در این دوره به صورت کامل این موضوع پوشش داده شده است.
مهم ترین هدف ما از این دوره آموزشی یادگیری اصول و مراحل طراحی ورق می باشد. شما با گذراندن این دوره آموزشی قادر خواهید بود تمام وسایل تولید شده با ورق را در منزل طراحی کنید.
مهندس مهدی شمشیری فارغالتحصیل کارشناسی رشته مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید و دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید در دانشگاه شهید رجایی تهران است. ایشان از اوایل دوره کارشناسی کار با نرمافزار کتیا را بهصورت حرفهای آغاز و بعد از کسب مهارت کافی شروع به تدریس حضوری نرمافزار کتیا و تدریس بهصورت آنلاین در سایتهای مختلف کردند و از سال 94 مشغول تدریس دروس مهندسی مکانیک در هنرستان هستند. بعد از تسلط کافی روی نرمافزار کتیا بسیاری از پروژههای صنعتی شرکتها توسط ایشان طراحی و اجرا شده است. در کنار نرمافزار کتیا، در نرمافزارهای کیشات، آباکوس، اتوکد، سالیدورکس مهارت کافی دارند. موضوع تحقیق و پایاننامه ایشان در زمینه شکلدهی غلتکی انعطافپذیر با اعمال گرما موضعی است.