آموزش مهندسی معکوس در کتیا
آموزش ویرایش فایل های مش
یادگیری روش های اسکن قطعات
آموزش مهندسی معکوس قطعات صنعتی
در تمام مراحل این دوره سعی شده است تا مباحث با زبانی روان و ساده توضیح داده شود تا مخاطبان محترم بتوانند به سادگی از آموزش ارائه شده استفاده کنند، اما برای یادگیری و استفاده حداکثری از آموزشهای ارائه شده لازم است تا مخاطب با موارد زیر آشنایی داشته باشد:
مهندسی معکوس یا Reverse Engineering یکی از روش های تولید است که می توان با سرعت بالا و صرف زمان و هزینه کم به هدف نهایی که قطعه صنعتی است، رسید. مبنای اصلی این روش استخراج دانش اولیه قطعات از روی قطعه اصلی است و در نهایت به قطعهای مشابه قطعه اصلی دست پیدا میکنیم. به عبارتی در مهندسی معکوس مسیر مهندسی از پایان به آغاز انجام می شود. مهندسی معکوس بیشتر در کشور های در حال توسعه انجام میشود و مهندسان در این روش در تلاش هستند با مهندسی معکوس در زمان کم فاصله خود را با کشورهای توسعه یافته کاهش دهند. مهندسی معکوس به طور عمده در پزشکی، صنایع نظامی و صنعت به کار میرود.
مهندسی معکوس روشهای مختلفی دارد. در یکی از این ها ما با استفاده از تصاویر قطعات و تصاویر دو بعدی در نرم افزار قطعه را طراحی میکنیم. در این روش با استفاده از فایل Dxf فرایند مهندسی معکوس انجام میشود. ما در این آموزش ما به دنبال مهندسی معکوس با استفاده از فایلهای ابر نقاط و مش هستیم. برای مهندسی معکوس با فایلهای ابر نقاط و مش در ابتدا باید با وسایل و اسکنرهای مختلف سه بعدی و دوربین های Optical از روی قطعه اولیه اسکن گرفت و طرح اولیه قطعه به صورت مجموعه ای از نقاط به دست می آید. سپس این فایل ابر نقاط در نرمافزارهای طراحی به فایل مش تبدیل شده و نیمی از فرایند مهندسی معکوس در این جا به پایان میرسد. سپس به دنبال طراحی سطح بر روی فایل مش هستیم و بعد از طراحی دقیق سطح وارد محیط های طراحی سالید میشویم و قطعه نهایی را به وجود میآوریم و در این لحظه قطعه طراحی شده را با قطعه اصلی مقایسه میکنیم. اگر دقت قطعه بالا باشد میتوانیم قطعه طراحی شده را تولید کرده و در صنعت استفاده کنیم.
نرمافزارهای مهندسی فرایند مهندسی معکوس را آسانتر کرده اند. امروزه نرمافزارهای زیادی در زمینه مهندسی معکوس به کمک مهندسان آمدهاند که دقت و سرعت مهندسی معکوس را بالا بردهاند. یکی از این نرمافزارهای نرمافزار مهندسی کتیا است یکی در زمینه مهندسی معکوس بسیار قدرتمند و دقیق عمل میکند.
نرم افزار کتیا تولید شرکت Dassault Systemes یک نرم افزار قدرتمند در زمینه CAD و CAM میباشد و در زمینه CAE نیز نیاز مهندسان را برطرف میکند. نرم افزار کتیا یک محیط بسیار آسانی دارد.
مهندسی معکوس یکی از مهم ترین روشهای تولید است. کسب مهارت در این زمینه میتواند بسیار سودده و پردرآمد باشد. ما در این دوره به دنبال آموزش اصول پایهای و اولیه مهندسی معکوس هستیم و در ادامه وارد نرم افزار کتیا شده و از صفر تا صد مهندسی معکوس با فایل مش و ابر نقاط را می آموزیم.
این آموزش برای دانشجویان و همچنین شاغلین در صنعت ارائه شده است و برای استفاده از این دوره آشنایی بر محیطهای طراحی سطوح نرمافزار کتیا لازم میباشد.
مهندس مهدی شمشیری فارغالتحصیل کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید (شکلدهی ورق) در دانشگاه شهید رجایی تهران است. ایشان اولین مقاله در زمینه شکلدهی غلتکی انعطافپذیر گرم در ایران را ارائه کردهاند. ایشان در دوره کارشناسی کار با نرمافزار کتیا را بهصورت حرفهای آغاز و بعد از کسب مهارت کافی شروع به تدریس حضوری نرمافزار کتیا و تدریس بهصورت آنلاین در سایتهای مختلف کردند. در کنار تدریس بسیاری از پروژههای صنعتی شرکتها توسط ایشان طراحی و اجرا شده است. در کنار نرمافزار کتیا، به نرمافزارهای اکسل، پاورپوینت، ورد، اکسس، آباکوس، اتوکد، سالیدورکس، کیشات و ... تسلط دارند. ایشان در کنار رشته مهندسی مکانیک سابقه 6 سال فعالیت در بازارهای مالی بخصوص بازار فارکس و بورس را در کارنامه خود دارند و به صورت تخصصی به تدریس بازارهای مالی مشغول هستند.
مهندسی معکوس به معنا این است که ما به جای آن که از سوال به جواب برسیم از جواب به سمت سوال حرکت کرده و سوال مسئله را کشف میکنیم. یعنی در این روش مسئله حل شده است و ما به دنبال سوال هستیم. در صنعت به این صورت می توان تفسیر کرد که ما یک قطعه آماده داریم و می خواهیم به روش های تولید و ساخت قطعه پی ببریم. این روش بیشتر برای کشور های در حال توسعه استفاده میشود و کاربرد دارد و یادگیری روشهای مهندسی معکوس میتواند سودده و پر درآمد باشد.
برای مهندسی معکوس محیط های مختلفی وجود دارد. یکی از این روش ها در این دوره آموزشی ارائه میشود و با استفاده از سه محیط میتوانیم این کار را انجام دهیم. محیطهای استفاده شده در این دوره به شرح زیر است.
محیط Digitized Shape Editor: در این محیط ما به دنبال ویرایش فایلهای ابر نقاط و مش هستیم. پس اولین مرحله مهندسی معکوس در این محیط انجام میشود و مقدمات مهندسی معکوس با ویرایش فایل های اسکن فراهم می شود.
محیط Quick Surface Recon: در این مرحله ما میتوانیم سطوح آمده یا کروهای مورد نیاز برای طراحی سطح را ایجاد کنیم. این محیط مرحله میانی مهندسی معکوس است و مقدمه ورود به محیط طراحی سطح میباشد.
محیط Generative Shape Design: این محیط یک محیط پیشرفته برای طراحی سطوح میباشد. آشنایی کامل با این محیط می تواند تضمین کننده موفقیت در مهندسی معکوس باشد. در این محیط می توانیم سطوح قطعات مختلف را طراحی کنیم و به قطعه هدف بررسیم.
محیط Part Design: اگر با نرم افزار کتیا آشنا باشید حتما نام این محیط به گوش شما آشنا است. از این محیط برای تبدیل اشکال دو بعدی به جسم سالید و سه بعدی استفاده میشود. در این محیط ابزارهای مهم دیگری وجود دارد که میتواند سطوح ترسیم شده را به جسم سالید تبدیل کنیم. پس میتوان گفت نهاییترین و آخرین مرحله مهندسی معکوس در کتیا این محیط است.