پیش از اینکه آموزش لغات هندی را شروع کنیم، لازم است دیدگاهی کلی نسبتبه زبان هندی داشته باشیم و جایگاه آن را در بین دیگر زبانها بشناسیم. در ابتدا باید بدانیم که کشور هند تنوع زبانی بسیار زیادی دارد. در واقع مردم هر قسمتی از هند به زبان خاص خودشان صحبت میکنند. قطعا نمیشود توقع داشت که تمامی ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون جمعیت هند تنها به یک زبان سخن بگویند. گاهی اوقات اسم زبان هندی که به میان میآید افراد گمان میکنند کل مردم آن کشور فقط یک زبان واحد دارند؛ در حالی که این باور درست نیست. هر چند منابع مختلف آمار و ارقام مختلفی ارائه میدهند، اما تقریبا ۱۲۱ زبان رسمی در کشور هند وجود دارد که « زبان هندی استاندارد» یا «زبان هندی معیار» یکی از آنهاست. در ادامه متن تمرکز ما بر همین یک زبان خواهد بود.
زبان هندی (به هندی: हिन्दी، به انگلیسی: Hindi) یکی از زبانهای هندوآریایی است که عمدتا در بخشهای شمالی و مرکزی کشور هند استفاده میشود. زبان هندی در کنار زبان انگلیسی، یکی از دو زبان رسمی و معیار کشور هند است. یعنی مردم هند برای کارهای اداری، رسمی، رسانهای و همچنین ارتباط و تجارت با دیگر قسمتهای هند از این دو زبان استفاده میکنند. از لحاظ ازدیاد جمعیت سخنوران، پس از زبان چینی، اسپانیایی و انگلیسی، هندی چهارمین زبانی است که در دنیا به آن صحبت میشود. جمعیت کسانی که به زبان هندی تکلم میکنند در حال حاضر حدود ۱.۳ میلیارد نفر است.
گویشوران زبان هندی معیار و گویشوران زبان اردوی معیار از لحاظ گفتاری زبان یکدیگر را متوجه میشوند و دارای فهم متقابلند. این امر از آنجا ناشی میشود که زبان اردو و زبان هندی هردو دارای ریشهٔ مشترکند و گونهٔ پیشرفتهٔ زبان هندوستانی محسوب میشوند.
حروف هندی و به طور کلی وجههٔ نوشتاری این زبان موجب چشمنواز بودن لغات هندی شده است. الفبای هندی شامل ۱۱ حرف مصوت و ۳۵ حرف صامت است. حروف الفبای هندی همانند حروف الفبای فارسی و عربی، و برخلاف الفبای انگلیسی، به یکدیگر میچسبند تا یک کلمه تشکیل دهند. این شکل نگارش شاید سخت و پیچیده به نظر برسد اما زیباییهای خاص خودش را دارد که در هر زبانی قابل مشاهده نیست. دیواناگری (Devanāgarī) رسم الخط استاندارد زبان هندی است که کلمات دیکشنری هندی استاندارد به وسیلهٔ آن نوشته شدهاند. در گرامر پایهٔ زبان هندی از ساختار جملهسازی SOV (فاعل - مفعول - فعل) استفاده میشود؛ این ساختار تقریبا شبیه ساختار جملهسازی رایج در زبان فارسی است. تمامی کلمات هندی دارای یکی از دو جنسیت مونث یا مذکرند.
در آموزش لغات هندی این نکته را نیز یاد میگیرید که ضمیرهای شخصی این زبان متنوعند؛ یعنی بر حسب احترامی که برای مخاطب خود قائلید و بر اساس جایگاه اجتماعی افراد یا میزان صمیمیتتان با آنها، باید از ضمیرهای متفاوتی استفاده کنید. رعایت این نکته در مکالمه هندی بسیار حائز اهمیت است و اگر آن را بلد باشید بین مردمان هندیزبان بسیار حرفهای به نظر میرسید.
منابع متنوعی برای آموزش زبان هندی وجود دارند، از جمله کتاب، پادکست، فایلهای صوتی آنلاین، وبسایتهای آموزشی و غیره. علاوه بر کتاب آموزش زبان هندی، اپلیکیشنهای آموزشی گوناگونی هم هستند که میتوانند یادگیری تلفظ هندی هر کلمه را برای شما آسان کنند. برای ترجمه کلمات هندی به فارسی اولین و دردسترسترین راه، استفاده از سرویس گوگل ترنسلیت است. تصور کنید میخواهید سلام و احوالپرسی به زبان هندی با تلفظ را یاد بگیرید.
برای این نیاز، گوگل ترنسلیت به راحتی پاسخگو خواهد بود. اما اگر در سطح حرفهای و پیشرفته خواستید به آموزش لغات هندی بپردازید، قطعا به منابع دیگری از جمله کورسهای آنلاین و یا اپلیکیشنهای پولی نیاز خواهید داشت. برای آموزش زبان هندی با تلفظ فارسی بهتر است از یک معلم آنلاین کمک بگیرید. پکیجهای آموزشی در سطح اینترنت هم معمولا نتیجهٔ خوبی به شما میدهند و اگر به طور فعالانه با آنها بخوانید و تمرین کنید میتوانید در هر چهار مهارت گفتاری، نوشتاری، شنیداری و درک مطلب زبان هندی پیشرفت کنید.
در ذهن هر زبانآموزی این سوال پدید میآید تا بتواند طبق آن برنامهریزی کند. کسی که در راه آموزش لغات هندی هدف گذاری کرده هم قطعا تا به حال به این سوال برخورده که یادگیری زبان هندی چقدر طول میکشد. البته که برای این پرسش نمیشود یک جواب دقیق و مشخص تصور نمود. اما به طور میانگین طول مدتی که برای یادگیری زبان هندی باید در نظر بگیرید چیزی بین ۳ ماه تا ۵ سال است.
عوامل مختلفی هستند که تعیین میکنند روند یادگیری شما تا چه زمانی ادامه داشته باشد: سطح کنونیتان در زبان هندی، ساعاتی که در طول روز میتوانید به آموزش لغات هندی اختصاص دهید، زبان مادریتان و غیره. برای مثال اگر زبان مادری شما فارسی باشد طول مدت یادگیری زبان هندی برای شما نسبتبه کسی که زبان مادریاش انگلیسی است فرق میکند.
پس از تصمیم به یادگیری یک زبان، دومین قدم انتخاب منبع آموزشی است. مکتب خونه اینجاست تا در طول راه همراهیتان کند و نگذارد دچار هیچ گونه گمراهی شوید. پس از ثبتنام در مکتب خونه و انتخاب دورهٔ مورد نظرتان برای آموزش لغات هندی، تنها کاری که باید بکنید این است که دل به درس بسپارید و تمرینهای بین جلسات را با ذهنی باز و فعال حل کنید. پس از طی کردن این روند مطمئن باشید بر تمامی نکتههای گفته شده در دورههای آموزش لغات هندی مسلط خواهید بود.