تجارت بین الملل به مبادله خدمات و کالا در بین حداقل دو کشور گفته میشود که در قالب صادرات و واردات انجام میگیرد. تجارت بین الملل، روشی برای تعامل اقتصادی با کشورهای دیگر به منظور توسعه و پیوند اقتصادی است. آموزش تجارت بین الملل، موجب پیوند جهانی و جهانیشدن محصول یا خدمات شده و امکان انواع سرمایهگذاری مالی، استخدام کارمندهای خارجی و تعامل با شرکتهای چندملیتی را فراهم میکند.
حتی کشورهای مدرن و پیشرفته هم 100% خودکفا نیستند و برای جبران آنچه تولید نمیکنند، نیاز به واردات کالا، خدمات یا نیرو به خاک خود دارند. بازاریابی و تجارت بین الملل، استعداد کشورهای خاص را شکوفا کرده و امکان فعالیت هر یک را در تخصص خود، در سطح جهانی میسر میکند.
پس آموزش تجارت بین الملل، از تخصصهای ضروری و حیاتی برای کشورها به حساب میآید. خوشبختانه فعالیت در این زمینه محدودیت سنی و جغرافیایی خاصی ندارد و از مشاغل مورد نیاز، پردرآمد و خاص در دنیای امروز و آینده است. افراد تاجر در یکی از پردرآمدترین حوزهها فعالیت میکنند.
برای فعالیت در زمینه تجارت بین الملل باید به آموزشها، اصول و قوانین این حوزه اشراف کامل داشته باشید. تجارت بین الملل علاوه بر صادرات خدمات و کالا، صادرات فرهنگ هم به حساب میآید و شما با صادر کردن یک کالا به کشور مقصد، فرهنگ کشور مبدا را نیز به آن وارد میکنید. برای آموزش تجارت بین الملل باید با یک سری اصول کلی آشنا باشید.
آموزش تجارت داخلی، توجه به مزیت رقابتی کشور، آشنایی با حقوق بین الملل، مهارتهای بازرگانی، تسلط بر کلیات تجارت بین الملل، امور گمرکی، آموزش بازرگانی، نحوه دریافت کارت بازرگانی، مکاتبات و قراردادهای بازرگانی، انواع بیمه و بیمه نامه، روشهای پرداخت خارجی، نحوه گشایش اعتبار، شیوه تامین مالی، اتاق بازرگانی (سادهسازی و آموزش تجارت بین الملل زیر نظر دولت) و البته فرآیندها و ارکان صادرات و واردات همگی از جمله مباحث تجارت بین الملل به حسب میآیند.
این مزایا به فاکتورهای مختلفی وابسته هستند، از جمله این فاکتورها عبارتند از:
1. منطقه جغرافیایی و وضعیت آبوهوایی: این فاکتور علاوه بر تاثیر در نحوه انتقال کالا (زمینی، دریایی و هوایی) بر نوع کالاها، محصولات و خدمات ارسالی در حوزههای زمانی خاص هم تاثیرگذار است. مثلا صادرات شکر و قهوه در مناطق گرمسیری و یا محصولات دریایی در کشورهای نزدیک به دریا در نتیجه قرارگیری در یک منطقه خاص جغرافیایی خاص با آبوهوای خاص آن منطقه اتفاق میافتد.
2. پیشرفت و میزان تاثیر تکنولوژی فناوری بر کشور: فناوری پیشرفته و به روز در یک کشور، میتواند این کشور را در زمینه تامین کمبودها با واردات از دیگر کشورها یاری کند؛ مثلا کشور ژاپن که از جمله کشورهای برتر در زمینه صادرات خودروهای باکیفیت است.
3. منابع انسانی، زمینی و طبیعی: نیروی انسانی فعال در کشور، سرمایه مالی و غنائم زمینی یا طبیعی در هر کشور متفاوت است. برخی کشورها در آموزش عملرد قوی دارند و میتوانند در زمینه تامین نیروی انسانی حرفهای و مجرب به دیگر کشورها فعالیت کنند.
یکی از مباحث بسیار مهم در زمینه آموزش تجارت بین الملل آشنایی با رویه صادرات و واردات است. فرآیند و رویه هر یک با هم تفاوتها و شباهتهایی دارد. ارکان واردات خدمات و کالا در بازاریابی بین الملل
· شناخت بازار: شناسایی کالای مورد نیاز، بازار هدف و میزان تقاضا
· منبع یابی: انتخاب بهترین تامینکننده محصول در مارکت بین الملل
· مذاکرات و مکاتبات: عقد قرارداد، تنظیم فاکتور، اینوویس و توافقنامه با رعایت حقوق بین الملل
· ثبت سفارش کالا: ثبت سفارش کالا و انجام مراحل مربوط به ورود کالا به کشور
· تامین هزینه مالی: راهکارهای مالی، انتقال ارز، حواله و پرداخت امن
· نقل و انتقال کالا و لجستیک: تعیین روشهای حمل کالا؛ دریایی، زمینی، هوایی و ریلی
· بیمه و بازرسی: بیمه بدنه، بیمه حملونقل و مدیریت ریسک واردات کالا
· هزینه گمرک و ترخیص کالا: خروج محصول از اماکن گمرکی کشور و رویههای مرتبط با آن
هر یک از این موارد، نیاز به آموزشهای تخصصی، تجربی و تسلط کامل در حوزه آموزش تجارت بین الملل دارد.
توجه به ارکان صادرات، علاوه بر بهبود فرآیند مدیریت صادرات برای فرد، برای کشور هم مزایای بسیار زیادی دارد. از جمله این مزایا میتوان به رشد اقتصادی گ، افزایش ورود ارز خارجی به کشور به منظور تامین هزینه واردات، کاهش نرخ بیکاری، افزایش ثروت و تولیدات داخلی اشاره کرد.
· تحقیق در بازار: انتخاب و شناسایی بازار بالقوه
· نقشه راه بازاریابی: طراحی و اجرای برنامه منسجم، دقیق و منطبق با قوانین کشور برای بازاریابی محصول صادراتی
· اخذ مجوز و عقد قراداد: دریافت کارت بازرگانی، کارت صادرات و تدوین قرارداد
· دریافت وجه: شیوه دریافت وجه کالا و ارز حاصل از صادرات
· بیمه و بازرسی: بیمه بدنه، بیمه حملونقل و مدیریت ریسک صادرات کالا
· ترخیص کالای صادراتی: کسب مجوز و انجام رویههای اصولی آن
· ارائه خدمات پس از فروش: حفظ ارتباط و تعیین نوع خدمات برای جلب رضایت
قوانین تجارت بین الملل، مجموعه قوانینی هستند که در سطح بین الملل تایید شده و توسط افراد، تجار، صادرکنندگان، شرکتهای بیمه و دانشجویان تجارت بین الملل به عنوان مرجع راهنما شناخته میشوند.
قوانین تجارت بین الملل با اصطلاح قوانین «اینکوترمز» (Incoterms) شناخته میشوند که مخفف سه کلمه International Commercial Terms یا اصلاحات تجارت بین الملل هستند. این قوانین شامل دو دسته قوانین تحویل دریایی و غیردریایی هستند.
تجارت بین الملل قوانین، اصول و شرایط فعالیت خاص خود را دارد. برای فعالیت و موفقیت در این حوزه باید اطلاعات کافی در این خصوص داشته باشید؛ مطمئنا هیچ چیز آموزش به اندازه مدرسان کاربلد، باتجربه و حرفهای در این زمینه نمیتواند به افراد علاقهمند در این زمینه کمک کند.
مکتب خونه با درنظر گرفتن علاقهمندی و نیاز این دسته از افراد اقدام به طراحی و انتشار چند دوره جامع درباره آموزش تجارت بین الملل کرده است. این آموزشها کاملا به روز، مورد تایید بازار جهانی و حقوق بین الملل الملل بوده و برگرفته از بهترین کتاب آموزش تجارت بین الملل طراحی شده است. دوره رایگان تجارت بین الملل برای مدیران و تمامی افراد فعال در حوزه mba که سودای جهانی شدن را در سر دارند، توصیه میشود. پس از پایان این دوره و اخذ مدرک معتبر مکتب خونه، میتوانید به طور رسمی اعلام آمادگی در فعالیت و کسب تجربه در این زمینه کنید.