مدیریت منابع انسانی

مدیریت منابع انسانی

آموزش مدیریت منابع انسانی

مهارت‌های زیادی در کل جهان وجود دارد که زندگی افراد به روی آن‌ها در جریان است. این مهارت‌ها در گوشه کنار جهان پخش شده و توسط افراد متخصص زیادی انجام می‌شود.  این مهارت‌ها به دلیل اینکه در راه درست و صحیحی حرکت کند و مسیر خود را حفظ کند، باید توسط مدیریت هدایت شود. مدیریت باعث می‌شود تا هرچیزی در مسیر خود حرکت کند و به بی‌راهه کشیده نشود زیرا این بی‎‌راهه زندگی افراد را نابود خواهد کرد. به همین دلیل بهتر است مدیریت را در هر یک از آن‌ها جدی بگیرید. در واقع در بحث ارزیابی عملکرد وظیفه‌ای، ما صرفا به وظایف اصلی یک فرد در سازمان نگاه می‌کنیم و بررسی می‌کنیم که آیا این فرد در انجام وظایفش موفق بوده است یا نه. طبیعتا در این اندازه‌گیری، هم شاخص‌های مثبت و هم منفی وجود دارند.
 29 نتیجه برای "مدیریت منابع انسانی --- مدیریت --- مدیریت و کسب و کار" با فیلترهای مشخص شده در مکتب‌خونه موجود است.
مرتب‌سازی نتایج بر اساس:

مدیریت منابع انسانی :

یکی از مهم‌ترین این مهارت‌ها که باید مدیریت شود، مدیریت منابع انسانی است که با وجود هدف خاصی ایجاد شده است و از همه مهم‌تر در این راه دارای وظایف مهم و خاصی می‌باشد که باید این وظایف به شکل عالی در مسیر درست انجام شود.

 وظایف و اهداف مدیریت منابع انسانی بسیار حائز اهمیت قرار دارد. مدیریت منابع انسانی به معنای فرآیند جذب، آموزش، ارزیابی و جبران خدمت کارکنان و با هدف کسب اطمینان از جذب و نگهداری منابع انسانی در سازمان برای افزایش بهره‌وری انجام می‌گیرد که یکی از شاخه‌های اصلی در مدیریت است.

 به مجموعه سیاست‌ها و اقداماتی که انجام می‌شود تا محیطی سالم و منصفانه ایجاد شود، مدیریت منابع انسانی گفته می‌شود.

تاریخچه مدیریت منابع انسانی

مفهوم مدیریت منابع انسانی به حدود 10 سال پیش برمیگردد. در ابتدا این مفهوم با عنوان مدیریت پرسنل شناخته شده است. البته به مرور زمان و با تغییر رویکردها و وارد شدن مفاهیم جدید در حوزه مدیریت منابع انسانی، ماهیت این رشته و حوزه مدیریتی تغییرات اساسی پیدا کرد.

در سال 1920، اداره کردن و مدیریت نیروی انسانی  به عنوان یکی از مسائل مهم پیش­رو در شرکت­ها و سازمان­ها بود. عمده معضلات مربوط به فرآیند استخدام، آموزش، ارزابی و جبران خسارت کارکنان در سازمان اختصاص داشت. اما مهم­ترین نکته، نحوه عملکرد کارکنان در سازمان بود که تا مدت­ها الگوی منسجم و سیستماتیکی برای آن تعریف نشده بود.

مشکلی اصلی عنوان شده باعث شد مدیریت منابع انسانی با توجه به فشارهای سازمان­های بین المللی در اواخر سال 1970 به شکل جدی­تری وارد عمل شده و مفاهیم دقیقی برای آن تدوین شود.

نیروی انسانی چیست؟

مهم­ترین دارایی و منبع یک سازمان، نیروی انسانی شاغل در آن است. نیروی انسانی در سازمان شامل کلیه کارکنان در سازمان اعم از مدیران، سرپرستان، کارشناسان، کارمندان و کارگران را در سطوح مختلف شغلی در برمی­گیرد.

به همین جهت است که مفهوم مدیریت منابع انسانی در بسیاری از محافل و کتب با عنوان مدیریت نیروی انسانی شناخته می­شود.

وظایف مدیر منابع انسانی:

 سازماندهی :

اگر در رسیدن به یک هدفی هماهنگی و سازماندهی وجود نداشته باشد، رسیدن به آن هدف بسیار سخت و دشوار خواهد شد و در این راه هرج و مرج به وجود می‌آید. 

به همین دلیل در این روش فرآیند تقسیم کار، تنظیم روابط و تعیین مراتب و جایگاه‌های سازمانی و نیروی انسانی بسیار حائز اهمیت است. به این ترتیب است که کارمندان می‌توانند در یک راستا حرکت کنند و راه خود را گم نکنند.

 استخدام :

یکی دیگر از وظایف و اهداف مدیریت منابع انسانی استخدام است. مدیریت منابع انسانی باید بتوانند افرادی را استخدام کنند که بتوانند مهارت‌های ویژه و خاصی را در این سازمان پیاده کند تا آینده شغلی سازمان به خطر نیوفتد.

 حتی وظیفه دارند تمام سیاست‌های لازم را به این افراد آموزش داده و آن‌ها را آگاه سازند. البته لازم است بدانید که استخدام کردن این افراد باید به صورتی باشد که استعداد حرفه‌ای و مهمی را در این زمینه داشته باشند و باعث ارتقای شرکت شوند و همچنین این فرد به گونه‌ای خود منبعی از اطلاعات مهم و علم و دانش باشد و از اطلاعات خود در این شرکت استفاده کنند و نقش سودمند و مهمی را داشته باشند.

آموزش منابع :

با توجه به اینکه وظایف هر شرکتی متفاوت از دیگری است، یکی دیگر از وظایف مدیریت انسانی این است که بخش مدیریت باید بعد از استخدام این افراد، آن‌ها را با برنامه الگویی شرکت آشنا کنند و هر کارمند باید مطابق با وظیفه‌ای که به عهده دارد، آموزش ببیند. 

تا آن‌ها از فعالیتی که قرار است در شرکت انجام دهند، آگاهی داشته باشند. این کار باعث می‌شود تا کارمند انگیزه بگیرد و کار خود را به صورت حرفه‌ای و با احساس بهتری آغاز کند.

 پیشرفت کارمندان :

برای بهبود بخشیدن به کار و افزایش سود بهتر شرکت، مدیریت منابع انسانی وظیفه دارد تا حرفه و علایق کارمندان را مورد آموزش بیشتری قرار داده تا باعث ارتقا مهارت آن‌ها شود و بتوانند از آن در این راه بهره ببرند و باعث پیشرفت شرکت شوند. در این صورت کارمندان نیز از این اهمیت مدیریت به آن‌ها احساس شعف و شور و شوق بیشتری پیدا می‌کنند.

 ارزیابی :

مدیریت منابع انسانی وظیفه دارد تا به مرور و به صورت دائم فعالیت‌های کارکنان را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد تا ببیند آن‌ها تا کجا پیش رفته‌اند و تا چه میزان در پیشرفت شرکت تاثیرگذار بوده ‌اند. و سپس با آن‌ها ارتباط برقرار کرده و ارزیابی درباره عملکردشان به آن‌ها ارائه دهد. 

   حفظ فرهنگ محیط کار :

یکی دیگر از وظایف مدیریت منابع انسانی این است که احساس امنیت، سلامتی و لذت را در محیط کار ایجاد کند تا هیچ‌یک از کارکنان در این محیط احساس استرس و ناخوشایندی نداشته باشند. باید جو کاری توسط مدیریت منابع انسانی به بهترین نحو صورت بگیرد.

حل اختلاف :

در هر محیطی که کارکنان زیادی با یکدیگر مشغول به کار باشند، به دلیل تنوع سلیقه و سبک زندگی افراد، آن‌ها دارای دیدگاه‌های متفاوتی هستند که ممکن است اغلب اوقات دچار اختلاف نظر شوند. 

به این ترتیب مدیریت منابع انسانی این وظیفه را به عهده دارد تا در این میان دخالت کرده و اختلاف میان آن‌ها را حل و فصل کند. او باید به سخنان هر دو طرف گوش فرا داده و بعد از انجام تحقیقات لازم، به حل اختلاف در یک اقدام قاطعانه و درست بپردازد.

  هدایت :

مدیریت انسانی باید در این راه آنقدر قدرت نفوذ زیادی داشته باشد تا بتواند به روی کارکنان تاثیر بگذارد. این تاثیرگذاری نشانه از ترس نیست بلکه به این معنا است که کارکنان بتوانند در مسیر درستی برای رسیدن به هدف تلاش کنند و از آن غافل نشوند. مدیریت با ایجاد نظم در ارتباطات مناسب باید این زمینه را فراهم کند. 

  کنترل :

مدیریت منابع انسانی باید قادر باشد تا کنترل لازم را به روی کارکنان داشته باشد. این به معنای فرآیند نظارت بر برنامه‌ها، سنجش نتایج اقدامات در مقایسه با برنامه، تعیین انحرافات و انجام اقدامات اصلاحی است.

  ارتباط با کارمندان :

مدیر معمولا به دلیل شغی که دارد، دائما در حال سر و کله زدن با افراد متفاوت است، به همین دلیل باید مهارت ارتباطی لازم با افراد گوناگون را داشته باشد و بتواند با همه آن‌ها به صورت عالی و به حق رفتار کند.

 باید همزمان با کارمندان ارتباط خوبی داشته باشد و هم بتواند یک مدیر منابع انسانی عالی باشد. مدیریت باید به صورتی با کارمندان آشنا باشد که بتواند تیم را به یک بخش فعال تبدیل کند.

  پاداش و تشویق :

در هر کاری اگر به کارمندان برای انجام هر کاری که انجام می‌دهند و فراتر از سطح توقعات است، تشویق و پاداش قرار داده نشود، آن‌ها قطعا انگیزه لازم را برای ادامه روند کار از دست می‌دهند. 

اما اگر کارمندان بدانند که برای کار آن‌ها پاداشی در میان است، انگیزه بهتری برای ادامه کار می‌گیرند. شما باید سعی کنید به عنوان یک مدیر منابع انسانی برای آن‌ها به صورت عادلانه پاداش و تشویق در نظر بگیرید.

 دانش حقوقی :

مدیریت منابع انسانی وظیفه دارد تا روند شرکت و فعالیت‌هایی را که انجام می‌دهد براساس قوانین و مقررات باشد و سرخود به کاری اقدام نکند. 

یک مدیر منابع انسانی باید بتواند همیشه از قانون پیروی کند و از لحاظ قانونی هرچیزی را مورد بررسی قرار دهد. این کار برای این است که سیاست‌های شرکت با قوانین کار، قوانین مالیاتی، ساعات کار مجاز و حداقل دستمزد و هرچیز دیگری در شرکت با قانون هماهنگی کامل داشته باشد.

یکی از وظایف مهم یک مدیر منابع انسانی توجه به جو سازمانی است. نحوه ارتباط و برخورد کارکنان با یکدیگر در یک سازمان بسیار مهم بوده و کمکی است برای رسیدن به اهداف عالی در یک سازمان.

مدیر منابع انسانی باید در فواصل زمانی مشخص اقدام به بررسی این روابط کند تا اگر مشکلی بود سریعا آن­ها را برطرف کند.

فرآیندهای منابع انسانی چیست؟

مدیریت منابع انسانی موثر و کارآمد منوط به رعایت سلسله ه­ایی از رفتارها و عمل‌­ها خواهد بود. در تمامی سازمان‌­ها شرح مشخصی از قسمت­‌های مختلف نگارش شده تا کل مجموعه در نهایت بتواند به اهدافی که در نظر دارد برسد.

واحد منابع انسانی از این قاعده مستثنی نبوده و برای افزایش بهره‌­وری در این واحد، مواردی به عنوان فرآیند منابع انسانی در یک سازمان تعریف می­شود.

در ادامه قصد داریم این فرآیند را مرحله به مرحله توضیح دهیم:

1.  جذب نیرو

قدم اول در فرآیند منابع انسانی یافتن نیروی انسانی مناسب با توجه به نیاز سازمان است. واحد منابع انسانی وظیفه دارد با تبیین سازوکارهای مناسب از قبیل، مصاحبه­‌های حضوری، برگزاری آزمون­‌های مشخص و... اقدام به جذب نیروهای مناسب کند.

2. گزینش

در مرحله بعد باید از بین گزینه‌­های درخواست­‌کننده برای موقعیت‌­های مشخص شده، افرادی را که صلاحیت بیشتر و تطابق بالاتری را با موقعیت شغلی مربوطه دارند انتخاب کنند.

3. استخدام

بعد از گزینش افراد مناسب، مدیر منابع انسانی باید فرآیند اداری مربوط به استخدام نیروی انسانی جدید را انجام داده تا هرچه زودتر این فرد وارد سازمان شده و کار خود را شروع کند.

4.  آموزش و توسعه فردی

یکی از کارهای مهم پس از ورود یک نیرو جدید به سازمان، آموزش و تقویت مهارت­های آن فرد بوده تا بتواند در آنیده در موقعیت‌­های بالاتری مورد استفاده قرار بگیرد. این وظیفه برعهده مدیر منابع انسانی خواهد بود.

5.  پاداش و مزایا

عموما طرح پرداخت پاداش و مزایا در کنار حقوق و دستمزد به کارمندان از طریق واحد منابع انسانی به مدیریت مجموعه ارائه می­شود که در آن مدیر منابع انسانی با توجه به عملکرد کارمندان سازمان برای آن­ها طرح­های تشویقی تدارک دیده و برای افزایش بهره ­وری و انگیزه کارکنان به آن­ها پرداخت شود.

اهداف مدیریت منابع انسانی :

هدف از مدیریت منابع انسانی ایجاد شغل و معامله با دارنده شغل (کارمند) است. بنابراین برای انجام یک کار در یک سازمان، شخص باید شناسایی شود.

به منظور شناسایی فرد مناسب برای یک شغل خاص، باید اعلانی صادر شود که شامل شرح شغل (وظایف و مسئولیت ها) و مشخصات (مدارک تحصیلی و مدارک بدنی) باشد. بنابراین برای بررسی صحت داوطلبان دعوت شده، باید آن‌ها را با روش‌های گزینش مناسب برای انتخاب فرد مناسب برای کار، آزمایش کرد.

متعاقباً به داوطلبان منتخب، باید آموزش مناسب برای انجام وظایف و مسئولیت‌های خود که در اعلان ذکر شده است، داده شود. بعداً، ارزیابی عملکرد کارکنان باید انجام شود تا بدانیم آیا کارکنان مطابق با استانداردهای مطلوبی هستند که توسط مدیریت تعیین شده است یا خیر.

 بر این اساس کارمندان باید برای کارهایی که در سازمان انجام داده‌اند پاداش یا حقوق دریافت کنند همچنین ایمنی آن‌ها در کار، به عهده مدیر منابع انسانی یا مسئول ایمنی است که باید اقدامات ایمنی را به کارمندان آموزش دهد و مطمئن شود که به آن‌ها به طور دقیق عمل می‌شود.

وظایف و اهداف مدیریت منابع انسانی یک رکن اساسی در هر سازمانی است . زمانی که یک مهارت مد نظر قرار می‌گیرد حتما برای انجام آن یک هدفی وجود دارد. ولی تنها بودن آن هدف کافی نیست و باید برای آن جنگید. مدیریت منابع انسانی نیز تخصصی است که توسط افراد خبره با اهداف خاص و مهمی انجام می‌شود که این هداف شامل موارد زیر است 

هدف اجتماعی :

هدف اجتماعی در این راه به معنای احساس مسئولیت کردن در مقابل نیازهای جامعه است و همچنین باعث ایجاد اعتبار برای سازمان و کارکنان خواهد شد. در واقع باید در مقابل نیاز افراد جامعه تلاش کرد و به آن‌ها اهمیت داد، نه آنکه آن را نادیده گرفت.

هدف سازمانی :

همانطور که باید به نیازهای افراد جامعه توجه نمود، مدیریت منابع انسانی با هدف مسئولیت‌پذیری نسبت به نیازهای سازمان و حداکثر استفاده از تخصص‌ها نیز به کار برده می‌شود.

 هدف وظیفه‌ای :

همانطور که گفته شد برای هر یک از این مهارت‌های مدیریت، وظایفی برقرار شده است که این شخص باید بتواند وظیفه و مسئولیت خود را شخصا قبول کرده و آن را پشت گوش نیندازد. 

هدف اختصاصی :

این به معنای احساس مسئولیت کردن در مقابل اهداف شخصی کارکنان سازمان و اهمیت دادن به آن‌ها است.

همانطور که می‌دانید، نیروی انسانی از مهم‌ترین دارایی و سرمایه هر سازمان و شرکت به حساب می‌آید. به همین دلیل باید به دلیل رسیدن به اهدافی که برای آینده شرکت در نظر گرفته شده است، این نیروی انسانی تحت مدیریت و نظارت قرار داده شوند که همانطور که ذکر شد، این کار توسط مدیریت منابع انسانی انجام خواهد گرفت. 

حال باید بدانید که مدیریت انسانی یکی از مهم‌ترین بخش سازمان است که اگر به صورت حرفه‌ای و تخصصی انجام شود، می‌تواند آینده سازمان را بسازد و آن را رشد دهد. 

به همین دلیل مدیریت نیز برای بهبود یافتن باید وظایف خود را در جهت اهدافی که برای آن در نظر گرفته شده است، به درستی انجام دهد. 

وظایف و اهداف مدیریت منابع انسانی باید برای اداره حرفه‌ای افراد و در نتیجه پیشرفت شرکت به صورت عالی انجام شود. منابع انسانی در اصل در سازمان کار می‌کنند و توسط مدیریت هدایت می‌شوند تا محصولات و یا خدمات شرکت را آماده کنند.

اصول مدیریت منابع انسانی چیست؟

در ادامه اصول مدیریت منابع انسانی را بازگو می­کنیم که از موارد مهم و با اولویت برای هر مدیری به ویژه در مدیریت نیروی انسانی است.

1.  ایجاد شرایط محیط کاری مناسب

یکی از دغدغه­های نیروی انسانی در محل کار، وجود شرایط مناسب برای بهره­وری بالا آن­هاست. مدیر منابع انسانی باید بتواند با استفاده از نظرات و بازخوردهایی که از کارمندان خود دریافت می­کند، شرایط مناسبی اعم از فیزیکی مانند، سالن غذاخوری، سرویس بهداشتی مناسب و... فراهم کند.

2. احترام به کارمندان

این نکته بسیار مهم است که کارمندان در محیط کاری خود با احترام مواجه شوند و رفتاری محترمانه با آن­ها صورت بگیرد، تا علاوه بر افزایش بهره­وری باعث ایجا یک حس درونی قدرتمند در نیروی انسانی سازمان شکل بگیرد.

3. مشخص کردن شفاف وضایف

یک مدیر منابع انسانی وظیفه دارد تا شرح شغل دقیق و شفاف را برای نیروی انسانی سازمان تهیه کند تا آن­ها علاوه بر آشنایی کامل با این شرح وظایف و عدم تداخل در کارهای آن­ها، بتواند بهره­وری بالاتری را از کارمندان خود شاهد باشد.

4. توانمندسازی کارمندان

توجه به ارتقا شغلی در کارمندان بسیار حائز است، چرا که نیروی انسانی بعد از مدتی دچار فرسایش شده و نیاز دارد تا مهارت­ها و شرح شغل جدیدی برای خود داشته باشد.

این ترفیع شغلی یا به اصطلاح تفویض اختیارات بیشتر سبب حس ارزش بیشتر توسط کارمندان خواهد شد.

5.  پرداخت حقوق و مزایا

مهم­ترین دلیل برای نیروی انسانی در یک سازمان، مسائل و دغدغه­های مالی است. مدیر منابع انسانی به عنوان فردی که به طور مستقیم با تمامی کارکنان یک مجموعه در ارتباط است باید در جریان مباحث مربوط به حقوق و مزایا باشد تا به­موقع و به میزان عادلانه بین کارمندان پرداخت شود.

6.  تعریف چارچوب­های کاری

در یک سازمان زمانی کارها به­درستی انجام خواهد گرفت که سطوح مختلف سازمانی دچار مغایرت و خلل تصمیم­گیری نشوند. به طوریکه وحدت مدیریت در سازمان دیده شود. مدیر منابع انسانی نقشی اساسی در خصوص تعریف دقیق چارچوب استاندارد کارها و وظایف خواهد داشت، به­طوریکه موظف است در ابتدا برای تمامی جایگاه­های مختلف سازمانی نقش­ها و شرح وظایف را به صورت دقیق مشخص کند.

7.  ارزیابی عملکرد

لزوم پرداخت حقوق و مزایا عادلانه به کارکنان در گرو ارزیابی عملکرد آن­ها خواهد بود. مدیر منابع انسانی باید در فواصل زمانی مشخص اقدام به بررسی عملکرد کارکنان خود داشته باشد تا بتواند با آنالیز آن در خصوص همکاری یا قطع همکاری با نیروی انسانی خود تصمیم درستی را بگیرد.

چرا آن را مدیریت منابع انسانی می‌نامیم؟

  • انسان: به نیروی کار ماهر در یک سازمان اشاره دارد.
  • منبع: به محدود بودن یا کمبود اشاره دارد.
  • مدیریت: منظور از چگونگی بهینه سازی و استفاده بهینه از چنین منابع محدود برای دستیابی به اهداف سازمان است.

بنابراین، مدیریت منابع انسانی برای استفاده مناسب از نیروی کار ماهر موجود و همچنین استفاده کارآمد از منابع انسانی موجود در سازمان در نظر گرفته شده است. 

امروزه بسیاری از کارشناسان ادعا می‌کنند که ماشین آلات و فناوری جایگزین منابع انسانی شده و نقش یا تلاش آن‌ها را به حداقل می‌رساند. با این حال، ماشین آلات و فناوری فقط توسط انسان ساخته می‌شود و آن‌ها باید به کار گرفته شوند یا حداقل توسط انسان کنترل شوند و این دلیل آن است که شرکت‌ها همیشه در جستجوی متخصصان با استعداد، ماهر و واجد شرایط برای توسعه مستمر سازمان هستند.

بنابراین انسان سرمایه‌های اساسی برای هر سازمانی است، اگرچه امروزه بسیاری از وظایف به هوش مصنوعی سپرده شده است اما فاقد مهارت قضاوت است و نمی‌تواند با ذهن انسان سازگار باشد.

 اهمیت مدیریت منابع انسانی چیست؟

در پشت تولید هر محصول یا خدمتی، ذهن انسان، تلاش و ساعت‌ها کار وجود دارد. هیچ کالایی و خدماتی بدون کمک انسان تولید نمی‌شود. انسان منبع اساسی برای ساخت و ساخت هر چیزی است. هر سازمانی آرزو دارد که افراد ماهر و شایسته‌ای داشته باشد تا سازمان خود را شایسته و بهترین کند.

چرا مدیریت منابع انسانی باید برای همه مدیران مهم باشد؟

چرا این مفاهیم و فنون برای همه مدیران مهم هستند؟ 'شاید پاسخ دادن به این سوال با ذکر برخی از اشتباهات پرسنلی که نمی‌خواهید هنگام مدیریت مرتکب شوید، آسان‌تر باشد.

 به عنوان مثال:

  •    فرد اشتباهی را برای کار استخدام کنید.
  •     ضرر مالی تجربه کنید.
  •   کارمندان شما عملکرد ضعیفی داشته باشند.
  •  با مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های بی فایده وقت تلف کنید.
  •   پرداخت نابرابر حقوق بین کارمندان
  • آموزش ضعیف و نامناسب کارمندان
  •    عملکرد ضعیف بخش تحت مدیریت شما

نقش یک کارشناس منابع انسانی چیست؟

وی مسئول تدوین و طراحی سیاست‌های منابع انسانی مطابق با قوانین کار است و کلیه فعالیت‌های مربوط به منابع انسانی را از استخدام تا اخراج کارمندان در یک سازمان زیر نظر دارد.

مدیر منابع انسانی مسئول نظارت بر فعالیت‌ها و سیاست‌های منابع انسانی با توجه به جهت سطح اجرایی است. او بر کارکنان منابع انسانی نظارت می‌کند و همچنین کارکنان، جبران خسارت، ارزیابی و تأمین مزایای کارکنان، ارائه آموزش و توسعه، ایمنی و رفاه کارکنان، حفظ روابط کار سالم، تهیه دفترچه راهنمای کارمندان و حفظ سوابق استخدام را طبق قوانین استخدام زیر نظر دارند.

با فراگیری آموزش‌های مدیریت منابع انسانی می‌توانید در شغل‌های زیر مشغول به کار شوید:

  •    مسئول استخدام کارکنان
  •    مسئول آموزش کارکنان جدید 
  •  مسئول امنیت کارکنان
  •    کارشناس حقوق و دستمزد
  •    مسئول بهزیستی
  •    کارشناس بیمه
  •    متخصص منابع انسانی
  •    تحلیلگر منابع انسانی
  •    مدیر بخش منابع انسانی

رشته مدیریت منابع انسانی

رشته مدیریت منابع انسانی از رشته ­های گروه مدیریت است که هدف آن آشنایی دانشجویان با وظایف مدیران منابع انسانی در سازمان­ها و پرورش و تامین نیروهای حرفه ای و صاحب­نظر در زمینه مدیریت  منابع  انسانی در شرکت­‌ها و سازمان­‌های کشور، در 2 مقطع کارشناسی ارشد و دکتری و در4 گرایش، استراتژی، عملکرد و بهره وری، بین الملل و اسلامی  طراحی و تدوین گردیده است.

طرح منابع انسانی چیست؟

طرح منابع انسانی یک برنامه سیستماتیک و فرآیند مستمر است که از آن برای رسیدن به استفاده بهینه از دارایی ارزشمند سازمان که همان کارکنان و پرسنل هستند، استفاده می‌شود.

با کمک طرح منابع انسانی می‌توان یک تناسب میان کارکنان و مشاغل ایجاد کرد و از کمبود و یا مازاد نیروی انسانی جلوگیری کرد. 

بعد از پاسخ به سوال " طرح منابع انسانی چیست؟ " وقت آن می‌رسد که به بررسی مراحل این فرآیند بپردازیم. طرح منابع انسانی شامل 4 مرحله می‌شود که به شرح زیر است :

1.  تجزیه و تحلیل عرضه نیروی کار فعلی

2.  پیش بینی تقاضای نیروی کار

3.  متعادل سازی تقاضای کار پیش بینی شده با عرضه

4.  حمایت از اهداف سازمانی

گفتنی است که طرح منابع انسانی کمک می‌کند تا شرکت‌ها هم مولد و هم سودآور بمانند. به همین دلیل است که آگاهی از طرح منابع انسانی اهمیت بسزایی برای کسب و کارهای مختلف دارد.

یکی دیگر از پاسخ‌های " طرح منابع انسانی چیست؟ " این است که طرح منابع انسانی کمک می‌کند تا شرکت‌ها عرضه ثابتی از کارکنان متخصص را حفظ کنند و با کمک آن‌ها نیازهای شرکت را ارزیابی کرده و برای آن برنامه ریزی نمایند.

نکته‌ای که وجود دارد این است که طرح منابع انسانی باید به اندازه کافی انعطاف پذیر باشد. اینکار کمک می‌کند تا مدیران با چالش‌های کوتاه مدت به خوبی کنار بیایند و شرایط را برای برنامه‌های بلند مدت مساعد سازند.

 مزایای استفاده از طرح منابع انسانی چیست ؟

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که تنظیم و اجراء طرح منابع انسانی چه مزایا و فوایدی دارد ؟ در این بخش قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم. پس تا آخر مطالب همراه ما باشید. در زیر با برخی از مزایای استفاده از برنامه و طرح منابع انسانی آشنا خواهید شد:

1.      هریک از کارکنان از لحظه استخدام و آغاز کار با واحد منابع انسانی در ارتباط خواهند بود. یکی از مزایای استفاده از طرح منابع انسانی، آینده نگری سازمان، ایجاد محیطی صمیمی و حفط حریم خصوصی کارکنان است.طرح و برنامه منابع انسانی کمک می‌کند تا جایگاه و نقش هر یک از کارکنان در سازمان مشخص باشد.

 

2.      یکی از فاکتورهای مشترک میان سازمان‌های موفق، تعامل سالم میان کارمندان و مدیران است. یکی دیگر از مزایای منابع انسانی ایجاد محیطی گرم میان مدیران و کارکنان و رفع دغدغه آن‌ها در عین رفع درخواست‌ها و انتظارات سازمان است.

 

3.      یک سازمان موفق باید تعهد داشته باشد که یک محیط کاری سالم  برای کارکنان فراهم سازد تا کارکنان قادر باشند با خوشحالی و روحیه قوی به انجام وظایف خود بپردازند؛ لذا یکی دیگر از مزایای استفاده از طرح منابع انسانی در سازمان، ایجاد یک محیط کاری سالم و پویا است.

 

4.      زندگی پرمشغله و انجام امور در یک قالب از پیش تعیین شده باعث می‌شود تا کارکنان احساس خستگی و افسردگی کنند. این امر بر کیفیت زندگی شخصی افراد و توان کاری آن‌ها نیز تاثیرگذار خواهد بود. در این راستا، منابع انسانی با طرح‌ها و برنامه‌های متنوع و انگیزشی کمک می‌کند تا کارکنان احساس راحت‌تری در محیط کار داشته باشند  و محیط سازمان از حالت یکنواختی خارج شود.

از دیگر مزایای استفاده ار طرح منابع انسانی می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود :

  • ارزیابی و تشخیص نیازهای کارکنان آینده‌ی سازمان
  •  ایجاد هماهنگی میان برنامه مدیریت و کارکنان
  •  تقویت سیستم‌های اطلاعاتی مدیران
  • کاهش هرینه‌های پرسنلی سازمان
  •  ایجاد هماهنگی میان فعالیت‌های منابع انسانی و برنامه‌های آینده سازمان

مدیریت استراتژیک منابع انسانی چیست ؟

تا به حال فکر کرده‌اید که چه چیزی باعث ایجاد ارتباط میان استراتژی‌ها و منابع انسانی سازمان می‌شود ؟ بله درست حدس زدید؛ مدیریت استراتژیک منابع انسانی! 

همانطور که متوجه شده‌اید، مدیریت استراتژیک منابع انسانی « Human resource management » مانند یک پل ارتباطی میان منابع انسانی شرکت و استراتژی‌ سازمان عمل می‌کند و چشم اندازها و اهداف سازمان را نشانه می‌گیرد؛ لذا می‌توان گفت که اهداف مدیریت استراتژیک در بخش منابع انسانی به شرح زیر است :

  •  بهبود عملکرد سازمان
  •  ایجاد یک هماهنگی و تناسب در سازمان جهت محقق سازی اهداف 
  •  ارتقاء انعطاف پذیری، نوآوری و …
  •  کشف راه‌هایی نوین جهت تاثیرگذاری مستقیم در رشد و توسعه شرکت

گفتنی است که زمانی یک سازمان به موفقیت می‌رسد که نیروها و تیم‌ها در یک راستا و به سمت اهداف مشترک حرکت کنند. برخی از فواید و مزایای مدیریت استراتژیک منابع انسانی به شرح زیر است :

  •  افزایش انگیزه و رضایت شغلی 
  •  افزایش رضایت شغلی
  •  فرهنگ کاری بهتر
  • افزایش میزان رضایت مشتریان
  • افزایش کارآیی در مدیریت منابع
  • یک رویکرد فعالانه برای مدیریت کارکنان
  • افزایش بهره وری
نتیجه­‌گیری :

آشنایی با مدیریت منابع انسانی و فرآیندهای آن کمک می‌کند تا هریک از پرسنل، بهتر با وظایف خود آشنا شوند و سنگ زیربنای سازمان بهتر نهاده شود. مجموع تمام این موارد کمک می‌کند تا مدیران به اهداف سازمان دست یابند؛ لذا به راحتی از کنار منابع انسانی و وظایف آن در سازمان نگذرید و نقش آن‌ را در توسعه و رشد شرکت، نادیده نگیرد.

به عبارتی دیگر؛ یک سازمان برای رسیدن به اهدافی که طبق قوانین و چارچوب سازمانی خود تعریف کرده،  نیاز به نیروی انسانی موفق دارد. در حقیقت مدیریت منابع انسانی با وظایفی که برعهده دارد که آن‌ها را در متن مطالعه کردید، می­تواند ماهیت ظاهری یک سازمان را تعریف کند و افراد را برای احراز شرایط رده‌های شغلی سازمانی انتخاب یا رد صلاحیت کند.

از طرفی ارتباطات درون سازمانی و پیاده سازی استراتژی‌های مرتبط با عملکرد نیروی انسانی سازمان نیز توسط مدیر منابع انسانی شکل گرفته و به شکل مداوم رصد می‌شود. پیوند میان بخش‌های مختلف یک سازمان از جمله اهدافی است که توسط مدیریت منابع انسانی مشخص شده و برای احقاق آن تلاش می‌شود.

فرآیند‌های مدیریت منابع انسانی همان‌گونه تعریف شد تماما در ارتباط با کارکنان سازمان و پیوند­دهنده اعضا با اهداف شغلی و سازمانی است که توسط مدیریت منابع انسانی تدوین و با مدیریت اجرایی به مرحله اجرا در سازمان در می‌آید.