امواج آکوستیک امواج مکانیکی هستند که در محیطهای گاز، مایع (امواج فشاری) یا جامد (طولی، عرضی، سطحی) منتشر میشوند. با توجه به توانایی تشخیص صدا توسط یک جوان عادی، به اختلالات فشاری ارتعاشی با فرکانس ...
امواج آکوستیک امواج مکانیکی هستند که در محیطهای گاز، مایع (امواج فشاری) یا جامد (طولی، عرضی، سطحی) منتشر میشوند. با توجه به توانایی تشخیص صدا توسط یک جوان عادی، به اختلالات فشاری ارتعاشی با فرکانس 20 تا 20000 صدا، فرکانسهای پایینتر را فروصوتی (Infrasonic) و بالاتر را فراصوتی (Ultrasonic) میگوییم. کاربرد امواج آکوستیک بخش مهمی از زندگی روزمره و صنعتی ما را تشکیل میدهند، از اهمیت مکالمات عادی (Hearing) تا تولید صدا (Speech)، پخش موسیقی (Audio and Musical Sound)، مدیریت صدا در سالنها و جلسات (Architectural Acoustics)، مدیریت اغتشاشات صوتی نویز و صداهای نامطلوب موتورهای ماشینها و ترافیک، کاهش تولید صدا در ماشینآلات، موتورها و توربینها، انتشار امواج در اتمسفر، کاربرد امواج اولتراساند، سونار و انتشار امواج در آب، سامانههای الکتروآکوستیک و ترموآکوستیک، امواج غیرخطی، انفجار و دهها کاربرد دیگر لزوم شناخت تحلیلی این پدیده را آشکار میکند.
در سامانههای ترموآکوستیک (ساتا) انرژی مکانیکی آکوستیک به انرژی حرارتی تبدیل میشود. به دلیل ساختار موجی پدیده آکوستیک، در این سامانهها میتوان بدون هیچ قطعهی مکانیکی متحرک یک سیکل ترمودینامیکی را پیادهسازی کرد. قلب این سامانه یک ریژنراتور است که در کنار آن امواج گاز ضمن تبادل حرارت با دیواره کار روی سیال گاز انجام داده و یک جریان انرژی ایجاد میکنند. کاربردهای ترموآکوستیک در حال گسترش هستند، راندمان، چگالی توان و کارایی سامانههای موتور و یخچال ترموآکوستیک بهسرعت در حال افزایش است. رشد ابزارهای تحلیلی مختلف در کنار آزمایشگاههای متعدد در سراسر جهان امکان تحلیل و شناسایی این سامانهها را فراهم کرده است. اصولاً این سامانهها، به دلیل اندرکنش همزمان امواج سیال تراکم پذیر با انتقال حرارت در دیوارهها، بسیار پیچیدهتر از اکثر سامانههای ترمودینامیکی است. آرزو رسیدن به یک ماشین با راندمان سیکلهای استرلینگ، و بدون هیچ قطعهی متحرک، تعداد زیادی از دانشمندان و مخترعین دنیا را درگیر تلاشی شبانهروزی برای اختراع دستگاهی انقلابی در تبدیل انرژی کردهاست. ولی موانع مختلف فناورانه هنوز مانع از کاربرد عمومی این سامانهها در زندگی روزمره شدهاست.
هدف از این درس در درجهی اول آشنایی با اصول علم آکوستیک و مبانی تحلیل نظری پدیدهها و سامانههای آکوستیکی است. ما بهطور خاص بیشتر انتقال امواج در محیطهای گازی را بررسی میکنیم هر چند بسیاری از مبانی نظری بین محیطهای مختلف مشترک است. در کنار آن، با سامانههای آکوستیکی خصوصاً سامانههای ترموآکوستیکی آشنا میشویم. در این بخش در حد علاقه و فرصت کلاس آشنایی با نمونههای عملی و انواع این سامانهها، پدیدههای فیزیکی حاکم، چگونگی کاربرد قوانین پایه در توسعه معادلات حاکم بر این سامانهها و معادلات ترموآکوستیک، ارائه مدلهای تحلیلی برای شبیهسازی این سامانهها، مدلهای لامپ، تحلیل امواج ایستا و متحرک، تحلیل جریان انرژی و توان، تحلیل آنتروپی، اکسرژی و راندمان و نهایتاً آشنایی با پدیدههای غیرخطی، خصوصاً استریمینگ جرم صورت میگیرد.
***کیفیت جلسه 3 پایین است***
***درس در حال تکمیل است***
اطلاعات بیشتر
از مجموع 3 امتیاز
2 نظردكتر كريم مظاهری در رشته مهندس مكانيك به تحصيل پرداخت و موفق شد مدرك كارشناسي را از دانشگاه صنعتی شريف اخذ كند. او برای تكميل معلومات دانشگاهی به امريكا سفر كرد و در رشته رياضيات كاربردی و علوم هوا-فضا به تحصيل پرداخت و موفق شد دكترای رشته فوق را از دانشگاه ميشيگان،آمريكا دريافت كند.
ایشان در حال حاضر استاد دانشکده هوافضا دانشگاه صنعتی شریف میباشد.
اطلاعات بیشتر