بخشی از یادگیری زبان ترکی به گرامر آن مربوط میشود. یادگیری گرامر این زبان بسیار راحت است؛ زیرا از برخی جهتها شبیه به زبان فارسی خودمان است. شما تنها با یادگیری قوانین مربوط به گرامر زبان ترکی میتوانید آن را به راحتی فرا بگیرید. اغلب باید برای یادگیری زبانهایی که گرامر آنها از قوانین ثابت و مشخصی پیروی نمیکنند، وقت بیشتری گذاشته شود. اما زبان ترکی از این قاعده مستثنی است؛ زیرا گرامر آن تابع قوانین ثابتی است.
دلیل یادگیری آسان گرامر زبان ترکی، نظم خاص و مشخصی است که بین قواعد آن وجود دارد. برای مثال در گرامر این زبان قواعد مربوط به مذکر و مونث از یکدیگر جدا نیست. برای آن که بتوان قواعد گرامی این زبان را برای همیشه در ذهن سپرد، لازم است تا این قواعد را در مکالمه ترکی استانبولی به طور پیوسته استفاده کرد. در نتیجه در عین تقویت مکالمه میتوان به خوبی قوانین گرامی ترکی را فرا گرفت.
در آموزشگاهها، آموزش گرامر ترکی استانبولی در سطحهای مختلفی برگزار میشود. سطح A در دو بخش زیر تقسیمبندی میشود و مخصوص مبتدیان است:
1- گرامر ترکی استانبولی a1
2- گرامر ترکی استانبولی a2
گرامرهای مربوط به سطح a1 بسیار ساده هستند و در آن فرد میتواند دایره لغات ترکی خود را گسترش دهد. در این سطح آموزش گرامر به شکل بسیار ساده انجام میگیرد، زیرا زبانآموزان سطح a1 آشنایی چندانی با زبان ترکی ندارند.
در یادگیری گرامر هر زبانی، آموزش اصولی فعل، فاعل، ضمایر و مفعول از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا فاعل و فعل مهمترین بخش یک مکالمه را تشکیل میدهند و باید بتوان به شکل صحیح و اصولی از آنها در جمله استفاده کرد. شما میتوانید با شرکت در کلاسهای معتبر آموزشگاهها و یا به صورت خودآموز از طریق دانلود رایگان کتاب گرامر زبان ترکی استانبولی یا کتاب دستور زبان ترکی استانبولی همه فعل و فاعلهای زبان ترکی را یاد بگیرید.
در صورتی که شیوه یادگیری خودآموز را انتخاب کردهاید، pdf گرامر زبان ترکی استانبولی میتواند در روند یادگیری شما بسیار کمککننده باشد. استفاده از کتاب گرامر در کنار شرکت در کلاسهای حضوری یا آنلاین میتواند به شما در یادگیری تمام قواعد کمک کند. از دیگر منابع موجود میتوان به فیلمها و ویدئوهای یادگیری ترکی استانبولی با زیرنویس فارسی و ترکی اشاره کرد.
برای آموزش گرامر زبان ترکی استانبولی از تکنیکهای مختلفی استفاده میشود. این تکنیکها در هر آموزشگاه و بسته به سطح زبانآموز و استاد میتواند متفاوت باشد. در آموزشگاههایی با اساتید مجرب از پیشرفتهترین و جدیدترین تکنیکها برای آموزش گرامر زبان ترکی استفاده میکنند. البته که یک استاد باتجربه سعی میکند تا در عین استفاده از تکنیکهای جدید و پیشرفته، آنها را به زبانی ساده برای زبانآموزان خود بیان کند.
برای آن که بتوانید با تمام اصول گرامر ترکی استانبولی آشنا شوید، میتوانید به سراغ مطالعه کتابهای نوشته شده در این بخش بروید. مطاله این کتابها در کنار شرکت در کلاسهای آموزشی میتواند بسیار کمککننده باشد. از جمله کتابهای معتبر آموزش زبان ترکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مجموعه کتابهای ینی هیتیت را میتوانید در سه سطح مبتدی، متوسط و پیشرفته تهیه کنید. در این کتابها، گرامر ترکی استانبولی به صورت کاملا تخصصی آموزش داده میشود. درصورتی که قصد مهاجرت تحصیلی به ترکیه را دارید، بهتر است مطالعه این کتابها را در برنامه خود بگنجانید.
با مطالعه این مجموعه کتابها میتوانید صفر تا صد زبان ترکی را آموزش ببینید. مجموعه کتابهای استانبول در سطوح مختلفی وجود دارند و شما میتوانید متناسب با سطح خود آنها را تهیه کرده و یادگیری را به شکل اصولی شروع کنید. همراه با این کتابها سیدیهای آموزشی مخصوص عرضه میشود.
این مجموعه کتابها در سه سطح A، B و C تالیف شدهاند که به ترتیب برای آموزش افراد مبتدی، متوسط و حرفهای مناسب هستند. اگر میخواهید مجموعهی کاملی برای آموزش پایه تا پیشرفته را داشته باشید، این کتابها میتوانند بسیار کمککننده باشند.
امروزه اپلیکیشنهای بسیار کاربردی برای یادگیری زبان ترکی وجود دارد. البته با کمک این اپلیکیشنها، یادگیری تمام زبانها راحتتر خواهد شد. تعدادی از این اپلیکیشنهای کاربردی را در ادامه معرفی میکنیم:
نکات زیر در یادگیری گرامر ترکی استانبولی مهم هستند:
زبان ترکی استانبولی، زبان ۸۸ میلیون نفر از مردم دنیاست. این زبان یکی از زبان هایی است که شاخه جنوب غربی یا گروه اوغوز با آن صحبت می کنند. در ادامه به بررسی قسمت هایی از اصول گرامری زبان ترکی استانبولی خواهیم پرداخت. زبان ترکی استانبولی زبانی بسیار شیرین و یکی از رایج ترین زبان ها از شاخه زبان ترکی است. مردم ترکیه و قبرس شمالی و نیز بخش هایی از عراق، یونان، بلغارستان، مقدونیه، کوزو، آلبانی و بخش های شرقی اروپا بدین زبان سخن میگویند.
یکی از مسائل مطرح شده در زبان هایی نظیر آلمانی، اسپانیایی و فرانسوی بحث جنسیت میباشد. اما بر خلاف این ها، در دستور زبان ترکی استانبولی در مبحث اسامی، جنسیت مطرح نبوده و کلمات مونث و مذکر ندارند.به عبارت دیگر در صورت عدم تعیین نام فرد، راهی برای تشخیص مرد یا زن بودن ضمیر سوم شخص مفرد در زبان ترکی استانبولی وجود ندارد. اما در محیط های رسمی از واژه bay برای مردان و واژه bayan برای خانم ها استفاده میشود.
جمع بستن اسامی در این زبان با استفاده از افزودن ler یا lar به آخر اسم مورد نظر انجام میشود. اگر حرف آخر اسم مورد نظر جزء حروف صدا دار سخت باشد، شامل ( o,u,i.a)، با اضافه کردن پسوند lar و در غیر این صورت با اضافه کردن پسوند ler جمع بسته می شود.
اسم ها در گرامر زبان ترکی استانبولی به سه گروه ساده، مشتق و مرکب تقسیم میگردند.
اسم ساده: اسمی که دارای یک بخش معنایی میباشد. برای مثال: su (آب) و yol (راه)
اسم مشتق: اسمی که شامل یک جزء معنی دار به همراه یک یا چند جزئ بی معنی میباشد. در زبان ترکی اسامی مشتق از طریق پسوند و پیشوندهای متنع ساخته میشوند. برای مثال yazi-cl (نویسنده)
اسم مرکب: این اسامی در زبان ترکی استانبولی یا با ترکیب دو کلمه با نقش یکسان همانند دو اسم و یا با ترکیب دو کلمه دارای نقش های متفاوت، ساخته میشوند.
اسم ها از نظر معنایی به گروه های زیر تقسیم میشوند:
اسم عام : اسامی عام شامل تمامی افراد و یا اشیا هم جنس خود هستند.
اسم خاص : این دسته از اسامی بر فرد یا شی خاصی دلالت می کنند.
اسم ذات : این دسته از اسامی قابل دیدن با چشم و لمس کردن با دست هستند.
اسم معنی : اسامی معنی قابلیت دیدن و لمس کردن را ندارند.
اسم جمع : این اسامی اگرچه نشانه ای از جمع بودن ندارند، اما از نظر معنایی به چند شخص و یا چیز دلالت می کنند.
یک اسم قادر به پذیرش شش حالت کلی میباشد. این حالات در زبان فارسی با استفاده از حروف اضافه نشان داده میشوند.
گاهی اسم در نقش فاعل جمله می آید، در این صورت اسم در حالت اسمی ظاهر میشود. برای مثال:
.Kedi uyuyor گربه خوابیده است.
اسامی در نقش خطابی نیز میتوانند حالت اسمی به خود بگیرند. برای مثال:
.Kerem kitabi aldi کرم آن کتاب(معرفه) را خرید.
حالت مفعولی مسقیم در زبان ترکی استانبولی دارای پسوند i- میباشد. معرفه کردن سامی در زبان ترکی، از جمله با اهمیت ترین کاربردهای این حالت است. برای مثال:
.Seni seviyorum دوستت دارم.
نکته:
در زبان ترکی استانبولی سه ضمیر اشاره وجود دارد. Bu (این)، Su (آن)، o (آن). اگر یکی از ضمایر ذکر شده، در جمله ای مفعول بودند، باید در حالت مفعولی ظاهر گردند. برای مثال:
Bunu aldim. (Bu+(n)u) آن را خریدم.
ضمایر اشاره در حالت مفعولی مستقیم و مفعولی غیر مستقیم
حالت مفعولی غیر مستقیم
حالت مفعولی مستقیم
گفتنی است که ضمیر اشاره Su حد فاصل بین دور و نزدیک است.