فاطمه عصری پور
فاطمه عصری پور
آموزش لغات ترکی استانبولی در یادگیری این زبان اهمیت زیادی دارد؛ چرا که شما هر چقدر هم به گرامر یک زبان مسلط باشید اما لغت کافی بلد نباشید نمیتوانید ادعایی در مورد مهارت خود در آن بکنید. برای یادگیری این لغات نیز نیاز به آموزش دارید. موضوع مهم دیگر در این زمینه که باید به آن توجه ویژه داشت تلفظ کلمات و حروف ترکی است. زبان ترکی و فارسی از نظر آوایی و نحوه ادای کلمات فاصله زیادی با هم دارند. این تفاوت به دلیل الفبای ترکی استانبولی ایجاد میشود. زبان ترکی حروف صدادار بیشتری نسب به زبان رسمی کشور ما دارد. به همین دلیل یادگیری تلفظ صحیح واژگان ترکی برای ما ایرانیان کمی دشوار به نظر میرسد.
بنابراین هر زبان آموزی که در حال یادگیری ترکی استانبولی است باید در زمینههای یادگیری لغات ترکی و معنی آنها، تلفظ صحیح حروف الفبای ترکی و تلفظ صحیح کلمات ترکی زمان بیشتری صرف کند. یادگیری این موارد به همراه گرامر و سایر نکات اساسی مهارت شما را در استفاده از این زبان شیرین تثبیت خواهد کرد.
روشهای بسیاری برای آموزش ترکی استانبولی و یادگیری لغات وجود دارند که هر فردی با توجه به شرایط و نحوه فراگیری مناسب خود یکی را انتخاب میکند. استفاده از کتاب لغات ترکی استانبولی با تلفظ فارسی یکی از این روشها به شمار میرود. مزیت استفاده از این روش امکان یادگیری کلمات ترکی با معنی فارسی و تلفظ فارسی به صورت خودآموز است.
منظور این نیست که برای استفاده از کتاب برای یادگیری، الزامی بر شروع یادگیری به روش خودآموز باشد. بسیاری از مربیان و آموزگاران زبان ترکی استانبولی، زبان آموزان خود را به کمک همین کتابها تربیت میکنند. اما اگر بنا به هر دلیلی ترکی استانبولی را در خانه و بدون مربی تمرین میکنید چنین کتابهایی حتماً به شما کمک خواهند کرد تا بهتر و سریعتر بیاموزید.
یادگیری کلمات ترکی استانبولی با تلفظ، وابستگی بالایی به حروف و تلفظ آنها دارد. همه ما میدانیم درصد قابل توجهی از تلفظ کلمات در یک زبان به وسیله یادگیری تلفظ حروف آموزش داده میشود. میتوان گفت با فراگیری حروف زبان ترکی استانبولی بخش بزرگی از گرامر زبان ترکی استانبولی را نیز خواهید آموخت. اغلب افرادی که در حال فراگیری یک زبان هستند میدانند که گرامر فقط محدود به جمله سازی و نحوه چینش کلمات نیست. درواقع چینش کلمات تنها بخشی از این موضوع مهم بوده و بخش دیگری از قواعد ترکی استانبولی در حروف و نحوه تلفظ آنها نهفته است.
یادگیری، تلفظ و ترجمه کلمات ترکی استانبولی به فارسی کمی سختتر از زبانهایی مانند عربی است. به این دلیل که زبان ترکی ۸ حرف صدادار دارد که تأثیر زیادی در بیان و تلفظ کلمات میگذارد. شاید کلیپهایی که در مورد کلماتی با نوشته مشابه اما تلفظ متفاوت در ترکی هستند را دیده باشید. در حقیقت این کلمات با حروف فارسی نوشته یکسان دارند. اما اگر بخواهیم همین واژههای را با حروف ترکی استانبولی بنویسیم تازه قدرت این زبان را درک خواهید کرد.
البته چنین کلماتی در تمام زبانهای دنیا وجود دارد. هدف از بیان این مطلب این است که به اهمیت حروف صدادار در ترکی استانبولی پی ببرید. پس همزمان با فراگیری لغات ترکی استانبولی با معنی فارسی باید به تلفظ حروف، به خصوص حروف صدادار توجه بیشتری داشته باشید.
داشتن یک یار تمرینی برای یادگیری لغات ترکی استانبولی یک امتیاز بزرگ به شمار میآید. پیشنهاد ما این است یک نفر را پیدا کنید که ترکی استانبولی زبان مادری او باشد. ترکیه یکی از کشورهای همسایه ایران هست که رابطه نزدیکی با ایران دارد؛ بنابراین پیدا کردن پارتنر برای یادگیری زبان ترکی استانبولی کار سختی نیست. از این گذشته با امکانات مدرن امروزی و حضور شبکههای اجتماعی این کار را چندین برابر آسانتر میکند.
اما شاید بگویید یک فرد اهل ترکیه چطور قرار است کلمات ترکی استانبولی را با تلفظ فارسی به من بیاموزد. اولاً اگر حروف و قواعد اولیه تلفظ را بلد باشید این مشکل خود به خود از میان برداشته میشود. ثانیاً این موضوع اصلاً چالش محسوب نمیشود؛ چراکه ترکیه یک کشور مهاجر پذیر بوده و بسیاری از هم وطنان ما همین الان ساکن این کشور هستند. در نتیجه میتوانیم از یکی از همین افراد به عنوان پارتنر کمک بگیریم.
گفته شد گرامر یک زبان تنها در جمله سازی خلاصه نمیشود و بخشی از آن را باید در حروف جستجو کرد. گرامر کلمات بخش دیگری از گرامر ترکی استانبولی را شامل میشود که سهم بیشتری را نیز به خود اختصاص داده است. پس نباید از کنار این موضوع به سادگی بگذرید. همانطور که حروف، کلمات را میسازند و تلفظ حروف بر تلفظ کلمات تاثیر میگذارد. کلمات نیز جمله را میسازند؛ بنابراین واژهها هم باید طبق قواعدی ساخت شوند. به همین دلیل گرامر کلمات در آموزش لغات ترکی استانبولی اهمیت بالایی دارد.
بهترین روش برای آموزش لغات ترکی استانبولی با تلفظ فارسی استفاده از تلفظ صوتی است. اگر قبلاً زبان انگلیسی را یاد گرفته باشید حتماً از مترجم گوگل هم استفاده کردید. مترجم گوگل دارای گزینه پخش تلفظ صوتی است. قطعاً میدانید که این ابزار به ظاهر ساده چقدر در یادگیری لغات به زبان آموزان کمک میکند؛ بنابراین پیشنهاد میشود چنین ابزارهایی را برای تسلط بیشتر بر تلفظ کلمات ترکی استانبولی به کار بگیرید. البته تلفظ صوتی محدود به مترجم گوگل نیست. بسیاری از کتابهای لغت ترکی استانبولی این امکان را به وسیله لوح فشرده همراه کتاب فراهم میکنند. در نهایت باید بگوییم ابزارهایی که بتوانند در این زمینه به ما کمک کنند زیاد بوده و بسیاری از آنها رایگان و در دسترس عموم هستند.
شاید بر این باور باشید که با جستجو و تحقیق و در نهایت پیدا کردن بهترین کتاب آموزش لغات ترکی استانبولی به زبان فارسی همه چیز آسان میشود. با این حال باید بدانید با این که یادگیری به روش خودآموز تکنیکی مرسوم و پرطرفدار است اما هیچ وقت جای یک مربی را نمیگیرد. منظور از مربی کسی است که قبلاً این مسیر را رفته و به راحتی میتواند شما را راهنمایی کند. این راهنمایی کیفیت یادگیری شما را نیز افزایش خواهد داد.
بیشتر افراد به دنبال کتاب یا پکیج رایگان آموزش لغات ترکی استانبولی هستند. در حالی که با پرداخت مبلغی ناچیز و به اصطلاح سر کیسه را شل کردن، تا حد زیادی در زمان خود صرفه جویی خواهند کرد. همین جلوگیری از اتلاف وقت به نوعی جبران هزینه و سرمایه گذاری ارزشمندی محسوب میشود.