از مقدماتی تا پیشرفته
با شنیدن نام «معماری» احتمالاً یاد ساخت خانه و سرپناه میافتید. آموزش هنر معماری یا architecture به هنر ساخت سازههای مختلف میپردازد. از این نظر میتوان معماری را مخلوطی از هنر و فن دانست. بخش هنری این علم، به ترسیم نقشه و زیباییشناختی پرداخته و بخش فنی آن، به محاسبات مهندسی برای ساخت مرتبط میشود.
معماری ترکیبی از علم و هنر برای طراحی ساختمان است. در معماری، توجه ویژهای به زیبایی، هندسه، بحث عاطفی، کیفیت، راحتی، تزیینات، پویایی، مقیاس خوب و آرامش آن سازهی خاص میشود. طوریکه آثار بهدست آمده، مانند صنایع دستی، ارزش هنری خواهند داشت.
برای اعمال معماری روی یک سازه، نیاز به یادگیری برنامههای نرم افزاری تخصصی داریم. این نرم افزارها، امکانات و قابلیتهای پیشرفتهای را در خود گنجاندهاند. برنامههایی مانند اتوکد، لومیون، رویت، اسکچ آپ، تری دی مکس و غیره از این جمله هستند.
در حال حاضر، بدون تسلط بر ابزارهای نرم افزاری، نمیتوان در یک حرفهی خاص ورود کرد. چراکه بیشتر فرآیندها با کمک نرم افزارها مدیریت شده و به مرحلهی عمل میرسد. علاوه برآن، نرم افزارها برای رشد و پیشرفت در محاسبات و ایدهپردازی نیز بسیار قوی عمل میکنند.
هنر معماری را میتوان جزو قدیمیترین فنون و هنرهای تاریخ زندگی بشر دانست. در حقیقت از زمانی که انسان برای زندگی خود به دنبال ساخت سرپناه بود، «معماری» با وی همراه شده است. این امر سبب شده است تا در جایجای دنیا، آثار معماری از قرون و عصرهای قبلی باقی بماند.
البته مانند هر علم، فن و هنر دیگری، معماری نیز در طی زمان، دستخوش تغییراتی شده است. مثلاً پناهگاههای اولیهی انسان را غارها تشکیل داده بودند، اما این روزها، متریال جدید و متفاوتی برای ساخت و ساز بهکار برده میشود که شباهتی با نمونههای اولیهی خود ندارد.
معماری، گرچه به ساخت و ساز و اصول فنی آن میپردازد، رابطهتنگاتنگی با هنر نیز دارد. یعنی برای معماری، نیاز است تا فرد خلاقیت و دقت بالایی برای زیباسازی و خلق ساختارهای جدید به خرج دهد. این است که پیوند میان هنر و معماری را نشان میدهد.
در بین بسیاری از افراد، تفکیک معماری از هنر مقدور نیست. بدین صورت که گاه جنبههای فنی و گاه جنبههای هنری آن نمود بیشتری پیدا کردهاند، اما هرگز از علم معماری جدا نشدهاند. لازم به ذکر است که بخش هنری معماری، دارای لطافت بیشتری از بخش فنی آن است.
رشته مهندسی معماری، بخش فنی معماری را شامل میشود. در این زمینه، تمام پارامترها و ویژگیهای فنی یک سازه مورد بحث قرار میگیرد. معمولاً مهندس، به بخش هنری و لطیف معماری کاری ندارد و این مسئولیت برعهدهی معمار سازه گذاشته میشود.
معماری در فضاهای باز و بسته کاربرد دارد. اصول این رشته در تراز و تعادل فضا، تناسب و هارمونی، نورپردازی، رنگها و متریال و همچنین فناوریهای نوین، خلاصه میشود. بهطوری که کارآمدی و زیبایی در اساس هریک از این اصول قرار خواهند گرفت
یکی از شاخههای معماری، معماری داخلی است که تمرکز آن روی فضای داخلی ساختمان معطوف میشود. بدین صورت که چیدمان وسایل، عناصری مانند نورپردازی، کفپوش و دیوارپوش ساختمان، اکسسوریها و غیره مورد مطالعهی رشتهی معماری داخلی قرار میگیرد.
از آنجایی که انسانها برای زندگی و حرفهی خود، در فضای داخلی ساختمان حضور دارند، طراحی معماری داخلی خوب، میتواند در کیفیت زندگی و حتی بهرهوری شغلی آنها اثر بگذارد. شاید برایتان جالب باشد که بسیاری از خلقیات و روحیات انسانها به همین عناصر داخلی ساختمان، بستگی دارد.
معماری یکی از هنرهای بنیادی در هر جامعه بهحساب میآید. یک سازهی خوب که با معماری ایدهآل طراحی و ساخته شده باشد، نقش مؤثری در اقتصاد جامعه و کیفیت زندگی افراد خواهد داشت. برای درک این موضوع، ساختمانی را در نظر بگیرید که برای ساخت آن از مصالح خاص مقاوم در برابر گرما و سرما استفاده شود. این ویژگی در کنار طراحی خوب ساختمان، سبب کاهش مصرف انرژی و افزایش رفاه ساکنین خواهد داشت.
اهمیت هنر معماری، همچنین در توجه آن به جنبههای فرهنگی و تاریخی یک ملت دیده میشود. یکی از جذابیتهای هر محیط، سازههای آن است که هنر معماری، حرف اول در طراحی و زیباسازی آن را میزند. حتماُ در هنگام عکاسی گردشگران با المانهای معماری شهر، متوجه این موضوع شدهاید.
آموزش هنر معماری، سبب میشود تا بهدنبال رویکردهای جدید برای حفظ سازهها، توسعهی آن، افزایش کارآمدی و زیباسازی و نهایتاً رفع چالشهای موجود باشیم. نکاتی که روی کیفیت زندگی، پیشرفت تمدن و وضعیت اقتصادی تأثیرگذار خواهد بود.
در ایران، سبکهای هنری معماری در دو دورهی تاریخی پیش از اسلام و بعد از آن مورد مطالعه قرار میگیرد. معماری پیش از اسلام شامل معماری ایلامیان، معماری مادها، معماری هخامنشیان و معماری ساسانیان است. در دورهی بعد از اسلام نیز سبکهایی مانند معماری خراسانی، معماری رازی، معماری آذری و معماری اصفهانی مطرح شدهاند.
آثاری مانند تخت جمشید (از معماری هخامنشیان)، ایوان مداین (از معماری ساسانیان)، چغازنبیل (از معماری ایلامیان) بیانگر این هنر برای دوران پیش از اسلام هستند. خوب است بدانید که یکی از مشهورترین و درخشانترین دوران تاریخ ایران برای معماری، دورهی صفویان است.
برای ورود به حرفهی معماری، ضروری است تا آموزشهای مربوطه را دنبال کنید. برخی از افراد ترجیح میدهند تا از طریق تحصیل در هنرستان، دانشگاه و آموزشگاههای آکادمیک، در این رشته تحصیل کنند. باید یادآور شویم که در هر صورت، شما به دورههای آموزشی تکمیلی برای کسب مهارت عملی در زمینهی هنر و معماری، نیاز خواهید داشت.
یادگیری یکی از نرم افزارهای مطرح در زمینهی معماری، کمک شایانی برای کسب مهارت در این حوزه میکند. شما باید برنامههای نرم افزاری معماری را از پایه تا سطح حرفهای یاد بگیرید. این نرم افزارها برای نقشه کشی، طراحی، چیدمان دکوراسیون و غیره، امکانات بسیار قوی را ارائه میدهند.
مطالعهی مقالات منتشر شده در وبسایتها و مجله هنر و معماری یا دانشنامه هنر معماری، نیز از واجبات است. این مقالات برای آپدیت و بهروزرسانی اطلاعات (نه یادگیری از پایه) مفید هستند.
بهطور کلی این دوره، با هدف افزایش مهارتهای فرد در زمینهی معماری، تدوین شده است. بنابراین در این دورهها به هرچیزی که برای ورود به رشتهی معماری و بازار کار آن نیاز داشته باشید، پرداخته میشود. یادگیری نرم افزارهای کاربردی معماری، آشنایی با تاریخچهی معماری، بررسی معماری ایران و غیره برخی از موضوعات این دورهی آموزشی هستند.
معماری از آن رشتههایی است که پروژههای مختلفی برای آن وجود دارد. کسب مهارتهای پیشرفته در این زمینه، دیگران را ترغیب میکند تا پروژههای خود را به شما بسپارند. یکی از مزایای این رشته، امکان دورکاری است که برای افراد با شرایط خاص و شاغلین، میتواند یک مزیت فوقالعاده محسوب شود.
اگر به دنبال یادگیری هنر معماری هستید، میتوانید از آموزشهای موجود در دورههای مکتب خونه استفاده کنید. در این دورهها، به آموزش انواع نرم افزارهای مختلف معماری، پرداخته شده است. یادگیری صفر تا صد این برنامهها، برای ورود به حرفهی معماری و معماری داخلی، ضروری است.
سرویس سازمانی مکتبخونه، بستر رشد و توانمندسازی حرفهای کارکنان در مسیر توسعه فردی آنهاست.