×
ribbon

یادگیری سازمانی

تعریف یادگیری سازمانی را می‌توان توسعه دانش و بینش جدید که تأثير نهفته‌ای بر رفتار دارد بیان کرد. یادگیری سازمانی فرایندی است که طی آن سازمان باگذشت زمان و از طریق کسب تجربه و استفاده ... ادامه

مدرس دوره:
4.5 (11 رای)
سطح: مقدماتی
 رایگان
  
زمان مورد نیاز برای گذارندن دوره:  25 جلسه
مجموع محتوای آموزشی:  28 ساعت ویدئو
 (قابل دانلود می‌باشد)

سرفصل‌های دوره یادگیری سازمانی

فیلم های آموزشی
  جلسه دوم
"72:15  
  جلسه سوم
"69:20  
  جلسه چهارم
"59:24  
  جلسه پنجم
"82:00  
  جلسه ششم
"85:26  
  جلسه هفتم
"42:24  
  جلسه هشتم
"92:49  
  جلسه نهم
"78:23  
  جلسه دهم
"47:57  
  جلسه یازدهم
"80:16  
  جلسه دوازدهم
"85:20  
  جلسه سیزدهم
"69:06  
  جلسه چهاردهم
"74:16  
  جلسه پانزدهم
"60:47  
  جلسه شانزدهم
"58:42  
  جلسه هفدهم
"66:51  
  جلسه هجدهم
"69:08  
  جلسه نوزدهم
"82:27  
  جلسه بیستم
"52:50  
  جلسه بیست و یکم
"72:17  
  جلسه بیست و دوم
"50:54  
  جلسه بیست و سوم
"47:13  
  جلسه بیست و چهارم
"72:04  
  جلسه بیست و پنجم
"59:06  
  جلسه بیست و ششم
"71:52  

درباره دوره

تعریف یادگیری سازمانی را می‌توان توسعه دانش و بینش جدید که تأثير نهفته‌ای بر رفتار دارد بیان کرد. یادگیری سازمانی فرایندی است که طی آن سازمان باگذشت زمان و از طریق کسب تجربه و استفاده از آن تجربه برای ایجاد دانش، خود را بهبود می‌بخشد. دانش ایجاد شده سپس درون سازمان منتقل می‌شود. یادگیری سازمانی برای همه شرکت‌ها اهمیت دارد، زیرا ایجاد، حفظ و انتقال دانش در داخل سازمان، سازمان را به‌عنوان یک کل تقویت می‌کند.

با توجه به تعریف یادگیری سازمانی از زبان آنتونی رابینز، سازمان‎ها نیز به مانند انسان‌ها درحال یادگیری هستند؛ سازمان‌های یادگیرنده در طول زمان یاد‌ می‌گیرد، آموزه‌های خود را پرورش می‌دهند و توسعه پیدا می‌کنند و عملکردهایشان تحول می‌یابد.

وقتی به تعریف یادگیری سازمانی نگاه می‌کنید، سه اقدام اصلی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:

  •   تصور کردن
  • عمل کن
  • بازتاب

ایده یا محصولی جدید تصور می‌شود، سازمان آن ایده یا محصول را اجرا می‌کند و سپس سازمان نتیجه را منعکس می‌کند و از طریق بازتاب فرآیند و نتیجه است که یادگیری رخ خواهد داد.
فرآیند تعریف و یا باز مهندسی یک محصول، همه به بررسی دقیق، تعریف روشی جدید و تلاش در جهت اجرای یافته های جدید نیاز دارد. در نبود «یادگیری»، سازمان‌ها و افراد، تنها همان شیوه‌های قدیمی را تکرار می کنند.
درصورتی‌که سازمان‌ها نیاز به آموختن را در خود احساس کنند و بدانند که شرط ماندگاری، حیات و رشدشان در محیط یادگیری است، نتیجتا به دنبال یادگیری و ارتقاء خود خواهند رفت.

همچنین منظور از سازمان یادگیرنده، یاد گیری مجموع افراد حاضر در سازمان، نیست؛ بلکه منظور یادگیری به طور همزمان در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی است.

سه فرآیند اصلی وجود دارد که در یادگیری سازمانی رخ می‌دهد:

  •  ایجاد دانش
  • حفظ دانش
  • انتقال دانش

مهم است که سازمان اطمینان حاصل کند که دانش به‌دست‌آمده از این فرآیند در داخل سازمان حفظ‌شده و قابل‌انتقال باشد. دانش ذخیره‌شده توسط افراد نمی‌تواند به‌درستی حفظ شود، زیرا افراد می‌توانند دانش خود را با خود ببرند. دانش جاسازی‌شده را می‌توان در داخل سازمان نگه داشت و با همه افراد به اشتراک گذاشت.
تعریف یادگیری سازمانی درک اهمیت فرهنگ‌سازی یادگیری در داخل سازمان است. این نوع یادگیری هم به نفع افراد، هم تیم‌ها و هم به‌طورکلی سازمان است. این رویکرد مزایای مثبت درون‌سازمانی نیز دارد.

تاریخچه یادگیری سازمانی

ایده‌ها و ریشه‌های یادگیری سازمانی را می‌توان در اوایل دهه 1900 جستجو کرد. فلاسفه، روانشناسان، متخصصان تجارت و بسیاری دیگر مفهوم یادگیری سازمانی را به‌عنوان یک فرایند تحت تأثیر قرار داده‌اند. برخی از افراد بانفوذی که مطالعات آن‌ها به توسعه مفهوم یادگیری سازمانی کمک می‌کند، موارد زیر است:

جان دیویی، فیلسوف، بر اهمیت یادگیری تجربی یا پیش‌رونده تأکید کرد. مطالعات دیویی نشان می‌دهد که برای دستیابی به فرآیند یادگیری باید از تداوم و تعامل برخوردار بود. تداوم این ایده است که وقتی کسی چیزی را تجربه می‌کند ذخیره می‌شود و به آینده منتقل می‌شود. تعامل به پدیده‌ای اطلاق می‌شود که تجربه گذشته با وضعیت فعلی تعامل داشته باشد. اگرچه دیویی این موضوع را با اشاره به دانش آموزان و تحصیلات موردبحث قرارداد، اما این امر می‌تواند به همان اندازه در مورد یک گروه، تیم یا سازمان صدق کند.
در جریان کنفرانس‌های میسی، گریگوری بتسون و مارگارت مید «تفکر سیستمی» را به آگاهی شرکت در گروه‌های بین‌رشته‌ای رساندند. میسی توضیح می‌دهد، سیستم مجموعه‌ای سازمان‌یافته از قطعات است كه برای تولید خروجی از یك فرآیند خاص عبور می‌کند و این‌ها مجموعاً هدف مطلوب سیستم را محقق می‌کنند، این ایده بیشتر در صفحه تفکر سیستم کاوش می‌شود و در پنج رشته یادگیری سازمانی قرار می‌گیرد.

کورت لوین یک روانشناس اجتماعی بود که به مطالعه و تحقیق درباره پویایی گروه پرداخت. لوین مرکز تحقیق در مورد دینامیک گروهی را در انستیتوی فناوری ماساچوست (MIT) تأسیس کرد و در وب‌سایت بیوگرافی خود برخی از زمینه‌های اصلی برنامه را توضیح می‌دهد:

1. بهره‌وری گروهی: چرا گروه‌ها در انجام کارها بسیار بی‌تأثیر هستند؟

2. ارتباط: نحوه نفوذ در یک گروه چگونه است؟

3.ادراک اجتماعی: چگونه گروه فرد بر نحوه درک وقایع اجتماعی تأثیر می‌گذارد.

4.روابط بین گروهی.

5.عضویت در گروه: نحوه انطباق افراد با این شرایط

ثابت‌شده است که این زمینه‌های تحقیق مفهوم یادگیری سازمانی را بسیار تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ و همچنان روند برقراری ارتباط هنگام ارتباط و درگیر شدن در یک گروه را جستجو کنید.

 

درباره استاد

maktabkhooneh-teacher علینقی مشایخی

دكتر علینقی مشایخی مؤسس و استاد تمام دانشكده مديريت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف و دانش‌آموخته دوره‌ی دکترای مدیریت دانشگاه MIT است. دكتر مشایخی در زمینه تفکر سیستمی و دینامیک‌های سیستم به تحقیق و تدریس می‌پردازد. ایشان عضو و رئیس سابق انجمن بین‌المللی دینامیک‌های سیستم است که مرکز آن در آمریکاست. وی از چهره‌های ماندگار كشور است.

مشاهده پروفایل و دوره‌‌های استاد

نظرات کاربران

تا کنون نظری برای این دوره ثبت نشده است. برای ثبت نظر باید ابتدا در دوره ثبت نام کرده و دانشجوی دوره باشید.
1402-06-15
با سلام و خدا قوت خدمت استاد گرامی دکتر مشایخی و مدیریت مکتب خونه ابتدا از اشتراک این گونه از کلاسهای اساتید بزرگ ایران زمین تشکر کرده امیدوارم تداوم داشته باشه زیرا کشورمان نیازمند آموزش های تخصصی بسیاری می باشد
1401-08-23
فوق العاده بود. عالی و بی نقص. همونطور که همیشه از استاد مشایخی انتظار میره. امیدوارم از اساتیدی مثل ایشون بیشتر در مکتب خونه استفاده بشه. ممنون از مکتب خونه. فقط بهتره که منابع درس که مقالات مختلف هست معرفی بشن.
1399-11-27
عالی بود ممنون از زحمات تمام عزیزانی که چنین بستری رو فراهم کردند
توانا میرزایی 1399-09-21
عالی است استاد خیلی مسلط هستند لطفا ویدو های بیشتری بگذاریدبا سپاس فراوان
پرنیا موذنی 1399-09-01
بسيار بسيار سپاسگزارم براى چنين بسترى كه فراهم كرديد براى آموزش واقعى🙏🏻
محبوبه عین بین 1400-01-19
سلام وقت بخیر. ممنونم از استاد مشایخی که چنین تدریس ساده و عمیقی را در اختیار همه دانشجویان و علاقمندان قرار داده اند. و همچنین از مجموعه مکتب خونه،سپاسگزارم بسیار عالی .ای کاش لینک مقالاتی که ایشان تدریس می کردند در اینجا موجود بود. در پارت سوم موضوع آموزش و پرورش بزیبایی شرح داده شد و استنباط من از فرمایشات دکتر این هستش که لزوما افرادی که در یک دانشگاه تاپ با شرایط فعلی ازمونهای ورودی تحصیل میکنه انسان متفکر ویا دانش آموز متمایز بلحاظ هوش نیست،چرا؟بدلیل اینکه راههای تست زنی اکنون به دبستان و در آینده به مهدها میرسه.این افراد تکنیک تست زنی را بهتر سایرین می دانند. همونطور که ایشان می‌فرمایند فارغ التحصیلان ده سال پیش افراد بهتری در زمینه تفکر بودند نسبت به زمان حال.
1400-04-30
به نظرم چندان عالی نبود البته یکی از دلایلش میتونه در دسترس نبودن مقالاتی باشه که ایشون تو کلاس کار میکردند و ما هیچ ما نگاه بودیم

دوره‌های پیشنهادی

سوالات پرتکرار

آیا ممکن است که درسی ناقص ضبط شده باشد؟
ما همواره تلاش کرده­‌ایم که دروس را به طور کامل ضبط نماییم و در اختیار شما دوستان قرار دهیم. اما گاهی برخی ناهماهنگی ها سبب می شود که یک یا تعدادی از جلسات یک درس ضبط نشود. توضیح این گونه نواقص در توضیح درس­ ها آمده است.

سوالات پرتکرار

اگر لینک دانلود یا پخش ویدئو مشکل داشت چه باید کرد؟
در صورتی که با هر گونه مشکلی رو به رو شدید می توانید از طریق صفحه ارتباط با ما به ما اطلاع دهید تا ما سریعا مشکل را پیگیری و برطرف نماییم.

سوالات پرتکرار

آیا امکان دریافت فیلم های یک درس به صورت سی دی یا دی وی دی وجود دارد؟
در حال حاضر امکان ارسال دروس به صورت سی دی یا دی وی دی وجود ندارد.

آموزش رایگان یادگیری سازمانی

نظریه یادگیری سازمانی بر ایجاد دانش و استفاده از آن دانش در داخل یک سازمان متمرکز است. جنبه‌های اصلی تئوری یادگیری سازمانی این است که یادگیری زمانی اتفاق می‌افتد که افراد هنگام پیدا کردن و حل مشکلات با یکدیگر تعامل داشته باشند. نظریه یادگیری سازمانی بر اهمیت توسعه فرهنگ یادگیری در یک سازمان تأکید می‌کند.

طبق این نظریه، سازمان‌ها باید:

  •  فرهنگی را توسعه دهید که به اشتراک دانش اعطا کند.
  •   برای یادگیری درسی که شکست می‌تواند بیاموزد وقت بگذارید.
  • کارمندان در همه سطوح را تشویق کنید تا به‌طور منظم ادامه تحصیل دهند.
  •   به افراد و تیم‌ها اجازه دهید وضعیت موجود سازمان را به چالش بکشند.

چرا یادگیری سازمانی مهم است؟

اهمیت یادگیری سازمانی با مزایای مختلفی که در سازمان‌هایی که فرهنگ یادگیری را توسعه می‌دهند، مشاهده می‌شود:

  •  افزایش رضایت شغلی کارکنان
  •   نرخ گردش مالی پایین‌تر
  • افزایش بهره‌وری، سود و کارایی
  •  رهبران درحال‌توسعه در تمام سطوح
  •   سازگاری پیشرفته در کل سازمان

وقتی سازمان‌ها وقت و منابع خود را به توسعه فرهنگ یادگیری و پیاده‌سازی یادگیری سازمانی اختصاص می‌دهند، رقابت بیشتری دارند. این توانایی افزایش‌یافته برای عکس‌العمل سریع در برابر شرایط سریع بازار فقط یکی از دلایل اهمیت یادگیری سازمانی است.
سازمانی که درس‌هایی را می‌تواند از شکست بیاموزد و روند خود را مطالعه کند، سازمانی خواهد بود که دانش بیشتری در مورد بهترین روش‌ها دارد و توانایی سازگاری بسیار بیشتری خواهد داشت. با ایجاد محیطی که همه کارمندان آن معلم و دانشجو باشند، تبادل اطلاعات مساوی وجود دارد که به هر فرد امکان می‌دهد تا به طرز قابل‌توجهی کمک کند.

poster
  
برگزار کننده:  دانشگاه صنعتی شریف
  
زمان مورد نیاز برای گذارندن دوره:  25 جلسه
مجموع محتوای آموزشی:  28 ساعت ویدئو
 (قابل دانلود می‌باشد)