شخصیتشناسی یا روانشناسی شخصیت یکی از شاخههای علم روانشناسی است که به مطالعه شخصیت افراد و تفاوتها و عوامل موثر در شخصیت میپردازد. در روانشناسی شخصیت به مطالعه مفهوم شخصیت، انواع آن، شباهتها و تفاوتهای موجود در شخصیت افراد و اثر آن بر روی رفتار و زندگی افراد پرداخته میشود. روانشناسان شخصیت را متاثر از عوامل زیادی از جمله محیط، عواطف و رفتار افراد میدانند. یکی از پرکاربردترین و جذابترین بخشهای علم روانشناسی شخصیت، نظریههای شخصیتشناسی و تیپهای شخصیتی است.
در این نظریات افراد را بر اساس معیارهای مشخص به چند تیپ شخصیتی تقسیم میکنند و به کمک این تقسیمبندی سعی در درک و پیشبینی رفتار و اثرگذاری روی تصمیمات و رفتار این افراد دارند. از این علوم و نظریات در حوزه منابع انسانی در کسب و کارها و همچنین مذاکره و استعدادیابی و طراحی مسیر شغلی استفاده میشود. معمولا این شناخت از افراد به کمک تستهای شخصیتشناسی صورت میگیرد که به پژوهشگران کمک میکند تا از روی اطلاعاتی که توسط خود فرد به آنها داده میشود در باره شخصیت افراد قضاوت کنند.
از پرکاربردترین تستهای شخصیت شناسی می توان به آزمون MBTI، آزمون دیسک (DISC) و انیاگرام اشاره کرد که در حوزههای روانشناسی و منابع انسانی و مذاکره کاربرد دارند و پژوهشگران و مدیران منابع انسانی در کسب و کارهای بزرگ به کمک این ابزارها و تحلیل نتایج حاصل از آن میتوانند شخصیت، توانایی و استعداد افراد را شناسایی کرده و به بهترین نحو برای شکوفایی آن برنامهریزی کنند. اما تستهای شخصیت شناسی فقط مورد استفاده کارشناسان و پژوهشگران نیستند بلکه همه افراد جامعه میتوانند از آنها استفاده کنند. یکی از مهمترین کاربردهای تستهای شخصیت شناسی کمک به شما در انتخاب مسیر شغلی مناسب و کمک به بهبود تعاملات فردی شما با سایرین از طریق درک مدل شخصیتی آنهاست.
مکتبخونه به عنوان بزرگترین رسانه آموزشی ایران دورههای آموزش شخصیت شناسی را به کمک اساتید خبره در این حوزه تهیه کرده و در اختیار پژوهشگران حوزه روانشناسی و مدیران و کارشناسان منابع انسانی و سایر علاقهمندان این علم قرار دادهاست.